Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2017

Europa i Kina očekuju dublju suradnju i svjetliju budućnost

Razmjene na visokoj razini između Kine i Europe odražavaju širinu i dubinu današnjeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dvije strane...

S rastućim rasponom bilateralne suradnje, obje strane su mudro optimistične oko postizanja pozitivnijih ishoda u budućnosti i obuhvaćanja punog raspona zrelijeg bilateralnog odnosa.

Posljednjih godina smo svjedočili većem broju razmjena na visokoj razini između Kine i Europe kako bilateralni odnosi postaju sve važniji i utjecajniji. Kina ne želi samo dobrodošlicu važnim posjetiteljima, već prihvaća suradnju s Europom.

Nakon preuzimanja ureda 2013., kineski predsjednik Xi Jinping je pridao veliku važnost odnosima između Kine i Europe, sa šest posjeta toj regiji do sada.

Xi je 2014. poduzeo niz putovanja u inozemstvo, uključujući državne posjete Nizozemskoj, Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Xi je 2015., bio u državnom posjetu Velikoj Britaniji i vođe obje zemlje su odlučili podići odnose Kine i Velike Britanije na "globalno sveobuhvatno strateško partnerstvo za 21. stoljeće."

U ožujku 2106., Xi je posjetio Češku Republiku, dovodeći bilateralne veze u novo razdoblje traženja više zajedničkih interesa i dublje suradnje, a u lipnju je posjetio Srbiju i Poljsku, podižući odnose Kine s obje zemlje do sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Xi je posjetio Švicarsku i prisustvovao godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu 2017. u siječnju. Bio je to prvi posjet kineskog predsjednika toj alpskoj zemlji u 21. stoljeću.

Tadašnji predsjednik Švicarske Johann Schneider-Ammann je bio u državnom posjetu Kini u travnju 2016., godine u kojoj se dogodio niz sastanaka između vođa Kine i europskih zemalja, uključujući Belgiju, Njemačku i Poljsku.

U veljači 2017., francuski premijer Bernard Cazeneuve i talijanski predsjednik Sergio Mattarela su poduzeli državne posjete Kini.

Takve česte razmjene posjeta predstavljaju više konsenzusa, sudeći prema riječima Cuia Hongjiana, direktora Europskih studija na Kineskom institutu za međunarodne studije.

"S vođama koji oblikuju suradnju s visoke razine, ove razmjene potiču odnose," rekao je Cui.

"Znamo kako Kina podržava ujedinjenu i prosperitetnu Europe. Peking je naš prijatelj i partner. Mislimo kako nesigurno razdoblje čini naše partnerstvo važnijim i nužnijim," rekla je Shada Islam, direktorica politike u think-tanku Prijatelji Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Europske unije, koje je razvijeno na temelju sporazuma Kine i Europske unije o trgovini i suradnji iz 1985., je ostvarilo značajan napredak i rast u domenama vanjskih poslova, sigurnosti, kao i u nošenju s međunarodnim izazovima, kao što su klimatske promjene i globalno gospodarsko upravljanje.

Usred povećane razmjene i sve šire suradnje, neki neharmonični glasovi su otpjevali disonantnu notu u zboru. U 2016., Kina i Europska unija su prošle kroz gorkoslatku godinu jer je rastući protekcionizam u Europi rezultirao pokretanjem antidampinških i antisubvencijskih istraga protiv kineskih proizvoda, s preljevanjem na kineske investicije. Potez je natjerao Peking na pokretanje procedura rješavanja sporova pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Odluke Europske unije su prijetile kako će zasjeniti cijelu sliku bilateralnih trgovinskih veza, upozorili su stručnjaci.

Europske zemlje su zabrinute zbog kineskih investicija koje se podudaraju s protekcionističkim trendovima i usponom populizma na kontinentu, rekao je Hannes Dekeyser, stručnjak s Europskog instituta za azijske studije.

Antidampinški slučajevi su činili manje od 2% ukupne trgovine između Europske unije i Kine i Bruxellesu nije bilo vrijedno zbog toga stavljati bilateralne trgovinske veze na rub, rekao je Pierre Defraigne, izvršni direktor Madariaga kolegija Europske fondacije.

Unatoč nepovoljnim kretanjima u vezama Kine i Europske unije, bilateralna trgovina je uspjela postići nove vrhunce, nadilazeći globalnu krizu uzrokovanu slabom potražnjom i sporim rastom.

Podaci kineske carine pokazuju kako je vrijednost bilateralne trgovine dostigla 3,61 bilijuna (523,73 milijarde američkih dolara) u 2016., što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram