Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2017

Rast industrijske proizvodnje u veljači usporio na 2,3 posto

Industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u veljači je zabilježila godišnju stopu rasta od 2,3%. Iako navedena stopa rasta ukazuje na usporavanje dinamike rasta posljednji podaci DZS-a ipak potvrđuju nastavak pozitivnog ciklusa koji datira od veljače 2015. godine...

Na mjesečnoj je razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima), i drugi mjesec za redom, zabilježen pad industrijske proizvodnje koji je u veljači iznosio 1,4%. Mjesečni pad podržan je nižom proizvodnjom u svim kategorijama ali je bio nešto izraženiji u kategoriji intermedijarnih proizvoda (-11,8%).

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u veljači podržan je dvoznamenkastim rastom u kategoriji intermedijarnih proizvoda (+12,1%). Također, pozitivan doprinos došao je i od blagog rasta u kategoriji energije (2,2%). S druge strane, ostale kategorije zabilježile su godišnji pad industrijske proizvodnje koji je kod kapitalnih proizvoda iznosio 5% dok je u kategoriji trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen godišnji pad od 8,8% odnosno 4,6%.

Promatrano prema NKD-u, prerađivačka industrija (koja čini preko 80% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) s godišnjim rastom od 1,6% pozitivno je doprinijela ukupnom rastu industrijske proizvodnje u siječnju. Također, rast na godišnjoj razini podržan je i solidnim ostvarenjima u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija gdje je zabilježen rast po stopi od 4,0%. Naposljetku, ukupni rast obujma industrijske proizvodnje djelomično je ublažen slabijom proizvodnjom u kategoriji rudarstva i vađenja koja je u veljači zabilježila godišnji pad od 10,2%.

"Tijekom narednih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje i posljedično pozitivan doprinos bruto dodanoj vrijednosti cjelokupnog gospodarstva", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram