Visoka povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmström, izjavila je u petak na neslužbenom sastanku ministara trgovine zemalja EU u La Valleti, kako se zbog trenda protekcionizma kojeg, čini se, usvaja SAD, stvara put na kojem EU ima priliku ojačati svoje trgovinske sporazume dodajući pritom kako odluke američke vlade svakako šalju zabrinjavajuće signale…

Ministri su se tijekom sastanka dogovorili kako je multilateralizam način za unaprjeđenje trgovinskih mjera i poticaj gospodarskom rastu, napretku i stvaranju radnih mjesta.

Malteški ministar gospodarstva Chris Cardona istaknuo je da povlačenje SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva (TTP) donosi nove mogućnosti Europskoj uniji da uspostavi više sporazuma sa zemljama koje je odbila Trumpova administracija.

Slijedom nedavno odobrenog Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU, Europska unija radi na sporazumima s nekim zemljama, uključujući i Meksiko. Osim toga pregovori traju i s nekim azijskim zemljama te su u tijeku i pripreme za one s Australijom, Novim Zelandom i Čileom, prenosi CRI.