Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2017

Zlato bilježi niže cijene zbog povećane vjerojatnosti rasta kamatnih stopa u SAD-u

Dugotrajni trend rasta cijena zlata prekinut je prošlog tjedna značajnom korekcijom vrijednosti plemenitih metala na svjetskom tržištu, a glavni razlog pada cijena zlata i srebra je očekivanje da će se prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u dogoditi već u ožujku...

Uz korekciju od 2,5 posto, cijene zlata zadržale su se u još uvijek respektabilnom rasponu između 1.230 i 1.235 dolara za uncu, dok je srebro rastom u petak iznad 18 dolara za uncu vratilo većinu gubitaka iz prošlog tjedna.

Komentari predsjednice Federalnih rezervi Janet Yellen značajno su povećali očekivanja da će FED referentne kamatnjake podignuti već u ovom mjesecu, a sastanak izvršnog vodstva centralne američke banke održava se 15. ožujka. To znači da će cijena zlata ovog tjedna biti "pod napadom" – ukoliko se uspije održati na prihvatljivim razinama do iduće srijede, pred zlatom bi trebao biti pozitivan period nakon odluke o povećanju. No, ukoliko cijena zlata doživi snažnije korekcije, povratak na prošlogodišnje visine iznad 1.300 dolara za uncu postat će bitno otežan.

Ipak, rezultati zlata ovisit će i o izvještaju o novootvorenim poslovima u SAD-u u veljači, čija se objava očekuje u petak. Analitičari ističu da će prijelomna cijena unce zlata biti nešto iznad 1.200 dolara, pa ako zlato uspije proći odluku FED-a s vrijednošću iznad te granice, dugoročno bi mu cijena trebala značajno porasti.

Naime, u srednjem roku očekuju se značajne nestabilnosti u političkoj i gospodarskoj situaciji, s jedne strane u SAD-u gdje je uvijek nepredvidivi Donald Trump, a s druge strane u Europi, gdje se uz pripreme za britansko napuštanje EU i dogovore oko budućnosti Europske unije, održavaju izbori u važnim zemljama poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, a moguće i Italije.

Dakle, niže cijene koje bi se mogle dogoditi ovog i narednog tjedna, mogle bi predstavljati izvrsnu priliku za povoljniju kupnju investicijskih metala.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram