Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2017

Skok u prošlom tjednu: Oporavak zlata rezultirao najvišim cijenama u protekla tri mjeseca

Cijene zlata i prošlog tjedna zabilježile su lagani rast, prebacivši razinu od 1.240 dolara za uncu na njujorškoj burzi. Nije na kretanje cijena utjecao neki značajni događaj na tržištu, budući da je prošla sedmica bila manje-više lišena bitnih utjecaja na tržište, stoga je vrijednost plemenitih metala i dalje bila ovisna o relativnom stanju nesigurnosti u gospodarstvu i politici, prvenstveno zbog utjecaja nepredvidivog Donalda Trumpa, ali i bojazni od predstojećih izbora u velikom broju europskih zemalja u kojima jača utjecaj ekstremističkih desnih snaga...

Ovog tjedna, međutim, očekuju se dva značajna dokumenta koja bi mogla imati veći utjecaj na kretanje vrijednosti zlata i srebra – zapisnik s posljednjeg sastanka vodstva Federalnih rezervi i objava statistike o prodaji nekretnina na tržištu SAD-a koji može biti dobar pokazatelj o snazi gospodarstva.

Iako se ne očekuje podizanje referentnih kamatnih stopa u ožujku, investitori će u zapisniku sa sastanka lidera američke centralne banke tražiti naznaku njihovog stava po ovom pitanju – hoće li biti naklonjeniji bržem podizanju referentnih kamatnjaka, ili će to odgoditi možda i za drugu polovicu ove godine. Prva situacija bila bi negativna, a druga pozitivna za kretanje cijena plemenitih metala. U tom je smislu važna i objava podataka o prometu nekretnina, jer će dati dobar pokazatelj promjena u gospodarstvu nakon podizanja referentnih kamatnih stopa u prosincu.

Većina analitičara očekuje porast cijene zlata u predstojećem tjednu, uz ciljanu razinu postavljenu na oko 1.260 dolara za uncu, oko 1,5 posto više od aktualnih cijena. No, stručnjaci se slažu da bi rast cijena iznad psihološke granice od 1.250 dolara za uncu otvorio put prema brzom "osvajanju" vrijednosti od 1.300 dolara za uncu.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram