Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2017

Evo koji su najveći izazovi pred private equity kompanijama

Automatizacija procesa, razvoj talenata i unaprjeđenje izvještavanja menadžmenta tri su ključna operativna cilja u naredne dvije godine za private equity tvrtke, pokazalo je novo globalno istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke EY. Četvrto po redu godišnje istraživanje uključilo je 103 financijska direktora private equity fondova, a čak 51 % njih istaknulo je kako će zadržavanje kvalitetnih zaposlenika biti ključno za održavanje konkurentnosti u budućnosti...

Istraživanje ističe kako financijski direktori private equity fondova kreću u unaprjeđenje operativnih modela nakon što su proteklih godina bili usmjereni na implementaciju bazične tehnologije i zapošljavanje kvalitetnih zaposlenika, što je bilo potrebno za ispunjavanje zahtjeva investitora i regulative. Unaprjeđenje izvještavanja menadžmenta (55 %), razvoj talenata (53 %) i automatizacija procesa (45 %) tri su ključna operativna cilja u naredne dvije godine za private equity tvrtke.

Među zaključcima istraživanja ističe se podatak kako čak 92 % financijskih direktora ne očekuje da će se mlađa generacija zaposlenika, takozvani Millennialsi, u tvrtki zadržati duže od pet godina zbog čega više napora ulažu u zadržavanje talenata. Također, otprilike 50 % ispitanika prepoznalo je cyber sigurnost i automatizaciju procesa kao nužnost, dok su prema približno 40 % ispitanika analitika portfelja i sustav izvještavanja menadžmenta istaknuti među glavnim tehnološkim investicijama.

Istraživanje je pokazalo da financijski direktori koji gledaju prema naprijed prepoznaju strateški fokus na procese kao nužnost za održavanje konkurentnosti. Ispitanici tvrde kako regulativa (64 %), upravljanje podacima (50 %) i zahtjevi investitora za informacijama (49 %) podižu operativnu složenost. Kao rezultat toga, usmjeravaju svoje ciljeve na strateške funkcije koje doprinose implementaciji novih procesa, povećanju prinosa, smanjenju troškova i preciznijoj proizvodnji informacija. Rezultati istraživanja pokazuju da financijski direktori jasno žele fokus svojih timova usmjeriti s pitanja računovodstva i regulative prema aktivnostima dodane vrijednosti poput analize portfelja, poreza i odnosa s investitorima.

Ispitanici jasno prepoznaju prednosti koje tehnologija nudi po pitanju cyber sigurnosti i suočavanja s kompleksnijim strukturama i proizvodima te zahtjevima investitora za manjim naknadama. Navedeno potvrđuje podatak kako 90 % financijskih direktora ističe da je operativna efikasnost ključni razlog ulaganja u ovaj segment. Unatoč podatku kako 81 % smatra da ulaganje ovog tipa može pomoći zamijeniti proračunske tablice, mnogi vjeruju kako je cijena i kompleksnost potrebna za prilagodbu previsoka, zbog čega se često izbjegava ulaganje u nove sustave. Istraživanje ustvari pokazuje kako 79 % ispitanih još uvijek nije zamijenilo dosadašnji sustav proračunskih tablica zbog njihove manje cijene i kompleksnosti, dok 58 % njih iste smatra fleksibilnijima. Zaključno, financijski direktori ipak vjeruju kako je tehnologija najbolji put prema razvijanju procesa, a investicije u ovom segmentu prije svega će biti usmjerene razvoju procesa izvještavanja menadžmenta (42 %) i rješenjima za analize portfelja (41 %) s ciljem ostvarivanja kompetitivne prednosti kroz izgradnju boljih portfelja i povećanje povrata.

Istraživanje je pokazalo osviještenost financijskih direktora po pitanju jedinstvenih potreba novih generacija zaposlenika, posebice Millenialsa, te ističe se kako je zadržavanje talenata iznimno važno. Prema ispitanicima to je moguće ostvariti osiguravanjem većih mogućnosti za profesionalni razvoj (99%), za razvoj tehničkih vještina (83 %) te transparentnom komunikacijom (61 %).

Ujedno, tvrtke danas prepoznaju kako zaposlenici očekuju više od tradicionalnih pogodnosti. Među novim inicijativama tako se prije svega ističu plaćeni roditeljski dopust (68 %), rad na daljinu (63 %) te fleksibilnost radnog vremena (48 %).

Cyber sigurnost (72 %) je danas postala prioritet za tvrtke, pozicionirajući se čak ispred pitanja naknada i raspodjele troškova (66 %). Razlog tome je osviještenost po pitanju digitalnih rizika koje nosi današnje okruženje, kako za investicijske menadžere tako i tvrtke portfelja. Prema istraživanju najveći rizik za investicijske menadžere predstavlja curenje povjerljivih podataka (78 %), dok je za tvrtke portfelja to rizik zaštite novčanih isplata (64 %). U borbi s navedenim rizicima ispitanici su istaknuli niz modela, ali je ipak jasno istaknuto kako će se tvrtke s ovim problemom nositi na način da se prije svega osigura maksimalna troškovna učinkovitost, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram