Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2017

Skok u prošlom tjednu: Oporavak zlata rezultirao najvišim cijenama u protekla tri mjeseca

Cijena zlata, nakon jednog slabijeg tjedna, u prošloj se sedmici vratila na ranije razine vrijednosti, pa čak ih i nadmašila. Zahvaljujući povratku trendu rasta, koji je potrajao tijekom čitavog prošlog tjedna, zlato je u petak na njujorškoj burzi ostvarilo rast do 1.222 dolara po unci, završivši trgovanje iznad razine od 1.220 dolara za uncu...

I srebro je ostvarilo rast, dosegnuvši vrijednost iznad 17,60 dolara po unci, s kojom je i završilo trgovanje. Pozitivan niz nastavljen je i u ponedjeljak ujutro na svjetskim burzama, gdje zlato i srebro od jutarnjih sati ostvaruju umjeren rast vrijednosti.

Još važnija je činjenica da je zlato rast ostvarilo usprkos dobrim ekonomskim izvještajima iz SAD-a, gdje je broj novootvorenih radnih mjesta u siječnju značajno nadmašio očekivanja. No, umjesto rasta vrijednosti dolara i pada interesa investitora za zlatom, dogodila se suprotna situacija: dolar je izgubio na vrijednosti, zlato je poraslo, a analitičari su počeli u sumnju dovoditi spremnost Federalnih rezervi za podizanje kamatnih stopa u ožujku.

Cijene zlata u proteklom tjednu porasle su 2,5 posto, a u odnosu na početak veljače prošle godine, kada je zlato također bilo u pozitivnom nizu koji se protegao do prve polovice godine, cijena zlata danas je viša čak 5,5 posto. Istovremeno, u razdoblju od godine dana, srebro je poraslo čak deset posto, dok je u prošlom tjednu taj rast iznosio 2 posto. Zanimljiva je situacija da su prošlog tjedna rasle vrijednosti i zlata i dioničkih indeksa – ove dvije klase uglavnom su konkurentske, odnosno imaju suprotne predznake u jednakom razdoblju, a posljednji put kad su rasle zajedno bilo je 2009. godina, u dugotrajnom rastu zahvaljujući kojem je zlato godine dosegnulo rekordnu vrijednost od 1.900 dolara za uncu.

Veća potražnja za zlatom i dalje je posljedica sve kontroverznijih aktivnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji dodaje sve više nesigurnosti i nestabilnosti na globalno tržište i unosi sve veći razdor u ionako (politički i društveno) razjedinjeno američko društvo.

Upravo na Trumpovim aktivnostima koje su uzburkale tržište, analitičari temelje svoju procjenu o nastavku rasta cijena zlata i u ovom tjednu, u kojem se ne očekuje objava značajnih ekonomskih i gospodarskih podataka. Dodatno, sve manje očekivanje da će FED podignuti kamatne stope u ožujku trebalo bi pridodati atraktivnosti ulaganja u zlato.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram