Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2017

Krajem prošle godine nastavljen trend pada kredita

Prema posljednjim podacima HNB-a, kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita krajem prosinca iznosila je 258,5 mlrd. kuna čime je potvrđen trend godišnjeg pada kredita koji s nekoliko sporadičnih prekida datira od studenog 2012. godine. U istom promatranom mjesecu nastavljen je i pad vrijednosti ukupnih kredita na mjesečnoj razini koji je (s iznimkom iz svibnja i studenog ove godine) kontinuirano prisutan od listopada 2015...

Tako su ukupni krediti koncem prošle godine bili niži za 2,3 mlrd. kuna u odnosu na studeni (mjesečni pad od 0,9%). Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili snažan pad od gotovo16 mlrd. kuna (5,8%). Potonje je dobrim dijelom posljedica nominalnog pada plasmana uzrokovanog postupkom konverzije i djelomičnog otpisa kredita vezanog uz CHF. Prema posljednjim informacijama HNB-a, od studenog 2015. do kraja prosinca 2016. banke su ukupno otpisale 6,0 mlrd. kuna kredita dok je istovremeno nominalni pad kredita podržan i prodajom loših plasmana banaka. Stoga posljednji podaci o ukupnim kreditima kućanstvima ukazuju na nastavak trenda razduživanja na godišnjoj razini. U odnosu na lanjski prosinac ukupni krediti kućanstvima niži su za 6,9 mlrd. kuna (5,5%).

Promatrajući prema sektorima, zamjetan je nastavak razduživanja i u sektoru poduzeća čiji su ukupni krediti krajem promatranog mjeseca iznosili 85,6 mlrd. kuna. Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, vrijednost kredita nefinancijskim trgovačkim društvima nastavlja s trendom pada na godišnjoj razini (niži su za 1,7 mlrd. kuna odnosno 1,9%). Čineći udio od preko 18% u ukupnim kreditima, krediti središnjoj državi su se krajem prosinca spustili na 47 mlrd. kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (3,9% odnosno 11,9%) što je podržano i iznadočekivanim fiskalnim pokazateljima u ovoj godini.

Krajem promatranog mjeseca 65% ukupnih kredita odnosilo se na valutne (denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu), stoga je godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično potpomognut i jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak (za 1,3% odnosno 0,7%).

"No obzirom da je u prošloj godini zamijećen rast potražnje za kreditima u domaćoj valuti (a HNB je mjerama strukturnih operacija počeo povećavati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po nižim kamatnim stopama) i u ovoj godini očekujemo nastavak većeg korištenja kunskih kredita u domaćim bankama", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram