Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2017

Pozitivna kretanja hrvatskog javnog duga

Prema posljednjim podacima koje je objavio Eurostat, prosječna razina javnog duga na razini Europske unije koncem trećeg tromjesečja 2016. godine iznosila je 83,3% BDP-a. U odnosu na prethodno tromjesečje, udio javnog duga u BDP-u u zemljama EU-28 niži je za 0,9 postotnih bodova dok je na godišnjoj razini smanjen za 2,6 postotnih bodova...

Na tromjesečnoj razini povećanje udjela duga opće države u BDP-u zabilježilo je pet zemalja EU (Cipar, Portugal, Litva, Slovenija i Hrvatska). Istovremeno je porast udjela javnog duga u BDP-u na godišnjoj razini zabilježen u deset zemalja članica EU, no Hrvatska se našla u skupini zemalja koje su zabilježile smanjenje udjela javnog duga u BDP-u u odnosu na treće tromjesečje 2015. Tako se krajem rujna (prema ESA 2010 metodologiji) dug opće države u Hrvatskoj spustio na razinu 84,9% BDP-a što predstavlja pad od 2,4pb na godišnjoj razini.

Krajem trećeg tromjesečja 2016. godine sedamnaest zemalja članica EU imalo je udio javnog duga iznad granica definiranih kriterijima iz Maastricht-a (60% BDP-a), a među njima je i Hrvatska. S udjelom javnog duga u BDP-u od gotovo 85% Hrvatska se pozicionirala iznad prosjeka EU-28 zabilježivši pritom i relativno višu razinu duga u BDP-u odnosu na usporedive zemlje (Slovenija 82,6%, Mađarska 74,3%, Poljska 53,2%, Slovačka 52,7%, Češka 38,7%, Rumunjska 36,2% te Bugarska 28,7%).

"Osim gospodarskog oporavka (predvođenog odličnom turističkom sezonom), iznadočekivana fiskalna konsolidacija tj. smanjenje proračunskog manjka u 2016. posljedično su rezultirali i nižim potrebama države za novim zaduženjima. Stoga će nadolazeći podaci za kraj 2016. godine u konačnici rezultirati smanjenjem hrvatskog javnog duga u BDP-u, prvi puta nakon šest uzastopnih godina", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram