Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2017

Nezaustavljiv rast zlata: Politička i gospodarska nestabilnost omogućila snaženje žutog metala

Zlatu je vrijednost porasla i četvrti tjedan zaredom. Proteklog petka, prateći inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa, ali i prve njegove poteze, investitori su nastavili trend snažnijeg ulaganja u plemenite metale, zbog čega je cijena zlata u prosjeku na njujorškoj burzi porasla za 0,5 posto, i popela se iznad razine od 1.215 dolara za uncu. Cijena srebra uz rast od 0,4 posto porasla je iznad razine od 17,20 dolara za uncu...

Sredinom prošlog tjedna došlo je do lagane korekcije cijena, temeljene na porastu vrijednosti dolara i ciljane prodaje zlatne imovine zbog ostvarivanja profita na snažnom rastu proteklih tjedana, no cijena zlata nije značajnije potonula i do kraja tjedna je ostvarila opipljiv „plus“.

Na tjednoj razini vrijednost zlata je porasla oko jednog postotnog poena, ali je zato od početka uzlaznog trenda unazad četiri tjedna kumulativni rast iznosio gotovo osam posto. Analitičari očekuju da će se cijene zlata nastaviti kretati uzlaznom putanjom i u prvom tjednu vladavine Donalda Trumpa, a sudeći prema relativno značajnom skoku cijena u ponedjeljak ujutro na svjetskim tržištima, takav stav mogao bi biti opravdan.

Zbog prošlotjedne korekcije cijena, ovaj tjedan ne očekuje se značajniji pritisak na prodaju zlata, stoga bi se kretanje cijene moglo voditi prvenstveno vanjskim utjecajima, prije svega prvim odlukama novog američkog predsjednika, a zatim i očekivanjima od Federalnih rezervi čije vodstvo ovog tjedna održava prvi sastanak u (n)ovoj godini. S obzirom na komentare Trumpa da je dolar trenutačno presnažan, i da ograničava američki rast, treba očekivati kako će pokušati obuzdati tečaj domaće valute, te tako otvoriti prostor za rast vrijednosti sirovina poput nafte i zlata koje se nominalno vrednuju u dolarima.

S druge strane, komentari čelnice FED-a Janet Yellen o mogućem brzom novom rastu kamatnih stopa mogli bi imati negativan utjecaj na zlato, budući da će porasti vrijednost novca, no čini se da tržište zasad nije zabrinuto – cijena zlata nije reagirala na izjave predsjednice američke središnje banke, pa stručnjaci vjeruju da će i u narednom tjednu svaki pad cijene zlata uzrokovati veći interes investitora zbog čega će se cijena nastaviti kretati uzlaznom putanjom.

Dugoročno, također, treba očekivati da će najavljene politike Trumpove administracije, koje se temelje na američkom izolacionizmu i protekcionizmu imati izrazito negativan odjek na globalno tržište i općenito gospodarsku stabilnost, stoga će zlato biti poželjna investicija kao sigurna luka, odnosno ulaganje koje ne gubi na vrijednost u vremenima ekonomskih previranja.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram