Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2017

Kina dramatično smanjuje potrošnju ugljena i prelazi na čistije energente

Kina ima za cilj do 2020. smanjiti potrošnju ugljena na 4,1 milijardu tona te pritom koristiti čistije gorivo...

Do navedene godine udio ugljena u energetskom miksu Kine trebao bi pasti ispod 58 posto, kako stoji u petogodišnjem planu energetskog sektora za razdoblje od 2016. do 2020. kojeg su objavili Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme te Nacionalna energetska uprava.

Ugljen je inače tijekom 2015. iznosio 64 posto primarnog vida energije.

Do 2020. ukupna potrošnja energije u Kini će biti ograničena na 5 milijardi tona ekvivalenta ugljena, što predstavlja godišnji rast od oko 2,5 posto između 2016. i 2020. Udio nefosilnih goriva će porasti na više od 15 posto, a udio prirodnog plina trebao bi dosegnuti 10 posto.

Poticaj za korištenje čistije energije je dijelom odgovor na učestalu pojavu teškog smoga u sjevernoj Kini što je potaknulo vladu da pojača nastojanja u borbi protiv zagađenja.

Pojava smoga uzrokovala je objavu tzv. crvenih upozorenja u više od 20 kineskih gradova na početku ove godine. Iako nastojanja da se izvori smoga dokinu, uključujući vremenske uvjete, ispušne plinove motornih vozila i industrijskog otpada, variraju diljem Kine, potrošnja ugljena tijekom zime i dalje je glavni faktor, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram