Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2017

Europa zbog sankcija Rusiji izgubila najmanje 17,6 mlrd. eura

Kako piše Der Standard, ekonomisti WIFO-a procjenjivali su učinak sankcija RF i ruskih kontrasankcija na temelju statističkih podataka za 2015., prenosi Interfax...

Prema njihovim procjenama, Austrija je izgubila 550 milijuna eura i 7 tisuća radnih mjesta, dok je najveće gospodarstvo Europske unije - Njemačka - izgubila 97 tisuća radnih mjesta i više od 6 milijardi eura. Šteta po gospodarsku aktivnost u Francuskoj iznosila je 1,63 milijarde eura, u Poljskoj 1,36 milijardi eura, u Italiji 950 milijuna eura, a u Češkoj 760 milijuna eura.

Izvoz iz Austrije u Rusiju u 2015. godini je pao za gotovo 40% u usporedbi s prethodnom godinom, a pale su i isporuke iz drugih zemalja. Međutim, stručnjaci WIFO-a naglašavaju da je pogoršanje vanjskotrgovinskih pokazatelja povezano ne samo s "ratom sankcija", već i sa slabljenjem ruskog gospodarstva uslijed kolapsa cijena nafte i devalvacije rublja. Tek je nešto više od jedne trećine pada izvoza iz Austrije u RF povezano sa sankcijama, a ne s problemima ruskog gospodarstva, a za EU u cjelini ta brojka iznosi 44%. Čak i kada ne bi bilo sankcija, europske bi kompanije izgubile oko 22 milijarde eura zbog smanjenja prodaje u Rusiji.

Prema pisanju Der Standarda, nova procjena štete (17,6 milijarde eura) u obzir uzima samo učinak sankcija i kontrasankcija, a ne i opću konjunkturu, za što su stručnjaci WIFO-a bili prisiljeni koristiti složene ekonometrijske modele.

Istraživanje je provedeno na zahtjev Ministarstva gospodarstva Austrije, piše RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram