Zatvori
Poslovni Puls
02/01/2017

Velika očekivanja od nove godine: Zlato je u 2016. ostvarilo prvi rast na godišnjoj razini od 2012.

Zlato je 2016. godinu zaključilo u pozitivnom tonu. Doduše, na dnevnoj razini u petak cijena je bila u laganoj korekciji na njujorškoj burzi, trgujući u rasponu od 1.149,20 do 1.162,50 dolara za uncu, no na tjednoj i godišnjoj razini zabilježeni su značajni uzlazni pokazatelji...

Naime, rastom na tjednoj razini u posljednjoj sedmici prošle godine zlato je preokrenulo najdužu negativnu seriju tjednih gubitaka u razdoblju dužem od desetljeća, ali i zaključilo svoju prvu godinu s pozitivnim kretanjem cijena od 2012.

Sa zaključnom cijenom iznad psihološke granice od 1.150 dolara za uncu, zlato je ostvarilo otprilike 9 posto rasta na godišnjoj razini, što se doduše može čini skromnim rastom u odnosu na prvu polovicu godine u kojoj je ovaj plemeniti metal imao "plus" i od 30 postotnih poena, ali ipak je prvi godišnji rast unatrag četiri godine značajan i pozitivan pokazatelj za kretanje cijena zlata u 2017. godini.

Još bolju godinu imalo je srebro – uz završnu cijenu iznad 16 dolara za uncu, srebro je ostvarilo 2-postotni rast na tjednoj razini, i čak 17 posto rasta na razini 2016. godine.

Tako plemeniti metali u novu godinu ulaze s dobrim "vjetrom u leđa", a siječanj, i općenito prvi kvartal, tradicionalno su najbolje vrijeme za trgovanje zlatom i srebrom, odnosno razdoblje najvećeg jačanja cijena ovih metala. Naime, zlato je od 2005. godine ostvarilo pozitivno kretanje cijena u prvom kvartalu deset puta od mogućih jedanaest, a analitičari očekuju da će i prvi kvartal 2017. godine proći u skladu s tom tradicijom.

Krajem prosinca 2016. godine prostora za rast zlatu i srebru dao je opadajući dolar, koji se spustio s rekordnih visina nakon postizanja najviše vrijednosti unzad 13 godina, a stručnjaci vjeruju da će, barem u kratkoročnom razdoblju, snaga dolara nastaviti slabiti. Prosječna cijena koju možemo očekivati u 2017. godini, kada se u obzir uzmu previđanja raznih neovisnih analitičara i investicijskih banaka, jest oko 1.300 dolara za uncu, što je desetak posto iznad sadašnje razine cijena.

Međutim, cijena će značajno ovisiti i o globalnim sigurnosnim i ekonomskim kretanjima, a 2017. godina, uz kontinuiranu prijetnju terorizma, bit će obilježena početkom rada administracije Donalda Trumpa u SAD-u, prvim konkretnim posljedicama Brexit-a, ali i napetim izborima u brojnim europskim zemljama – od Francuske preko Italije do Njemačke – koji će se provoditi u naelektriziranoj atmosferi jačanja desnih stranaka i, osobito, usponom populističkih "gurua".

Situacija napetosti i neizvjesnosti mogla bi donijeti novi rast plemenitih metala koji se smatraju sigurnim ulaganjem...

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram