Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2016

Rast industrijske proizvodnje u studenom ubrzao na 7,1 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, nakon godišnjeg rasta u listopadu po stopi od 1,8% industrijska je proizvodnja u studenom (prema kalendarski prilagođenim indeksima) ubrzala godišnji rast na 7,1%. Izvješćem za studeni potvrđen je trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji traje od veljače 2015. godine...

Na mjesečnoj je razini, i treći mjesec za redom, također je zabilježena pozitivna stopa rasta. Tako je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja zabilježila mjesečni rast od 3,7% podržan prvenstveno rastom proizvodnje u kategoriji trajni proizvodi za široku potrošnju (+14,7%) te nešto blažim rastom i u ostalim kategorijama GIG-a izuzev kategorije kapitalnih proizvoda gdje je zabilježena negativna mjesečna stopa rasta (-0,6%).
U kumulativnom razdoblju od siječnja do studenog ove godine industrijska proizvodnja je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 4,1% u odnosu na isto razdoblje lani, potpomognuta oporavkom inozemne potražnje, prvenstveno u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima. Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u kumulativnom razdoblju od prvih jedanaest mjeseci ove godine podržan je rastom u svim kategorijama. Rast u kategoriji energije iznosio je 4,0%, intermedijarni proizvodi (4,1%), kapitalni proizvodi (6,6%), trajni proizvodi za široku potrošnju (1,0%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (3,4%).

Promatrano prema NKD-u, zabilježeni rast od 6,3% godišnje u studenom u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvih jedanaest mjeseci ove godine po stopi od 4,5%. U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 3,2%, pri čemu je i u odnosu na studeni 2015. zabilježena pozitivna godišnja stopa rasa (2,1%). Istovremeno, ukupni rast obujma industrijske proizvodnje djelomično je ublažen blagim padom u kategoriji rudarstva i vađenja koja je u prvih jedanaest mjeseci zabilježila godišnji pad od 1,3% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (koji čine oko 15% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježen dvoznamenkasti rast od 20,3% godišnje.

"I u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo nastavak pozitivne godišnje stope rasta ukupne industrijske proizvodnje. Tako će 2016. biti i treća godina za redom koja nastavlja bilježiti ubrzavanje godišnje stope rasta što će (uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji) pozitivno doprinijeti očekivanom rastu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram