Zatvori
Poslovni Puls
29/12/2016

Prosječna neto plaća u listopadu iznosila 5.642 kuna

Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, u listopadu je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila 5.642 kuna dok je prosječna bruto plaća iznosila 7.681 kuna...

Prema novoj metodologiji (koju DZS primjenjuje od početka ove godine) prosječna isplaćena neto plaća u listopadu je nominalno viša za 18 kuna u odnosu na rujan. Uz blagi relativni rast na mjesečnoj razini od 0,3%, u listopadu je prosječna neto plaća za 12 kuna viša u odnosu na isti mjesec lani. Time je nastavljen trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta prosječne neto plaće, kako u nominalnom tako i u realnom izrazu (za 0,2% odnosno 0,7%).

Istovjetan trend je zabilježen i u kretanju prosječne bruto plaće koja je u listopadu nominalno viša za 37 kuna u odnosu na rujan (mjesečni rast od 0,5%). Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća zabilježila je nominalni i realni rast od 0,9% odnosno 1,4%.

"I do kraja ove godine očekujemo nastavak trenda godišnjeg rasta prosječnih realnih plaća, koje će dodatno biti potpomognute deflacijskim okruženjem, a dijelom i učinkom baznog razdoblja. U idućoj godini očekivani rast prosječnih plaća bit će podržan novim poreznim mjerama, prvenstveno kroz predložene izmjene u oporezivanju dohotka. Posljedično, očekujemo pozitivan doprinos na visinu raspoloživog dohotka te posredno i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram