Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2016

Ruski ekonomski interesi pronalaze plodno tlo u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina zajedno s Rusijom radi na realizaciji niza zanimljivih projekata, između ostalog u energetici i poljoprivredi, rekao je za rusku agenciju TASS, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH...

"U području gospodarstva trenutno se radi na realizaciji niza izuzetno zanimljivih projekata. Jedan od njih su i ruske investicije u naftnu rafineriju u Bosanskom Brodu, kao i u rafineriju ulja u Modriči. To su izuzetno važne investicije", - rekao je Ivanić.

Drugo područje, za koje je prema riječima Ivanića, Moskva pokazala visoki stupanj razumijevanja interesa Bosne i Hercegovine" je izvoz voća i povrća u Rusiju. "I u ovoj sferi ostvarujemo zaista pozitivne i konstruktivne rezultate. To pomaže našim proizvođaćim, osobito poljoprivrednicima koji su se specijalizirali za voće. Rusko tržište je veliko i tu smo uspjeli napraviti puno toga", - istaknuo je.

"Mi izuzetno cijenimo posljednju odluku, prema kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država kojoj je Rusija isplatila klirinški dug u gotovini, kako bi zaključila svoje obaveze još iz vremena bivše Jugoslavije", - dodao je Ivanić. - I to je izuzetan doprinos ekonomskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine. Isto tako cijenimo razumijevanje što se tiče postepenog vraćanja duga za plin još iz ratnog razdoblja, kada građani Sarajeva nisu bili u mogućnosti platiti plin. Sada taj stari dug, polako, ali postepeno, vraćamo.

Govoreći o energetskoj suradnji, Ivanić je naglasio kako bi Bosna i Hercegovina "naravno htjela da se problemi s Južnim tokom riješe, pošto bi i dio tog cjevovoda trebao ići preko teritorija Bosne i Hercegovine, a to bi utjecalo pozitivno na našu gospodarsku stabilnost". Smatram, da kod nas postoji dostatan potencijal za rast bilateralne suradnje, prije svega zato što mi Rusiju smaramo prijateljskom državom", - uvjeren je Ivanić.

"I ne radi se se tu samo o pragmatičnim financijskim vezama, nego i o nekim drugim odnosima, za koje se nadam da će u budućnosti biti još bolji", smatra Ivanić, piše RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram