Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2016

Što se događa: Njemačka iz inozemstva povlači zlatne rezerve

Trezori njemačke središnje banke Bundesbanka u Frankfurtu pune se zlatom brže nego što je prvobitno bilo planirano. Prema pisanju njemačkih medija, ove godine je u Njemačku vraćeno 200 tona zlata. Predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann je izvijestio: "2016. smo u Njemačku dopremili znatno više zlata nego što je bilo planirano. Sada je skoro pola naših zlatnih rezervi u Njemačkoj."..

Naime, njemačko zlato se sve donedavno nalazilo u američkoj i francuskoj središnjoj banci. Prve rezerve stvorene su već sredinom 1951. da bi potom znatno porasle tijekom 50-ih i 60-ih godina u jeku njemačkog gospodarskog čuda. No one su iz povijesnih razloga bile pohranjene u inozemstvu. Za vrijeme Hladnog rata bilo je poželjno da se to zlato čuva "zapadno od Rajne", izvan njemačkih granica. Zato je do ujedinjenja Njemačke u domaćim trezorima bilo samo 77 tona zlata, što je iznosilo dva posto ukupnih zaliha.

Hladni rat je završio, no sve do prije četiri godine zlato se i dalje nalazilo u inozemstvu. A onda je u svibnju 2012. član bavarskog CSU-a Peter Gauweiler u listu Süddeutsche Zeitung postavio provokativno pitanje: "Gdje je njemačko zlato?" Uslijedila je burna rasprava. Mnogim građanima nije bilo poznato da se zlato ne nalazi u domaćim trezorima. Naravno, pojavile su se i teorije zavjere. Mnogi su se pitali je li to blago u inozemstvu sigurno. A neki su čak izražavali sumnju da ono uopće više i postoji. Čak su se i iz službenih organa čuli prigovori da Bundesbank do sada nikada nije kontrolirao težinu i kakvoću njemačkih zlatnih rezervi u inozemstvu.

Zbog svih tih prigovora Bundesbank već četiri godine demonstrira transparentnost. Tako je u siječnju 2013. dopušteno snimanje zlata i pred kamerama je ispitivana njegova kvaliteta. U listopadu 2015. je objavljen popis od 2.300 stranica na kojem je evidentirana svaka pojedina zlatna poluga.

Njemačke zlatne rezerve su sa 3.281 tonom druge po veličini na svijetu, odmah iza SAD-ovih. Do sada je 1.600 tona već vraćeno u Njemačku, a do 2020. bi se u domaćim trezorima trebalo čuvati više od 1.700 tona zlata.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram