Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2016

Ev koliko bi mogla koštati i trajati "nacionalizacija" INA-e

U HRT-ovoj emisji "Temi dana" bilo je riječi o tome koliko bi mogao koštati otkup naftne kompanije Ine u vlasništvo Republike Hrvatske, na koji način bi Hrvatska mogla naći novac za to te koji su točno detalji odluke Arbitražnog suda u Ženevi gdje je Hrvatska izgubila spor s Molom...

"Donesena je jedna državnička, strateška odluka. Donesena je zrelo. Možda je trebalo već prije početi s Molom razgovarati o modalitetima izlaska", rekao je naftni stručnjak Davor Štern komentirajući odluku Vlade o kupnji udjela MOL-a u Ini.

Kaže da sada treba početi s jednom snažnom diplomatskom aktivnošću te na miran i dobar način izaći iz ove situacije. Smatra da za cijeli proces treba 3-6 mjeseci, s tim da Hrvatska treba angažirati dobre savjetnike.

"Dobro je da se Hrvatska koncentrira na svoju energetsku budućnost, da koristi resurse koje imamo, rekao je i naglasio veliku vrijednost Hrvatske - znanje, koje će dati podstrek jednoj boljoj, suvremenijoj Ini."

Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak objasnio je da je pokretanje arbitraže bio nužan korak, kao odgovor na arbitražu Mola koja je na sudu u Washingtonu. Iako će gubitak parnice biti skup za RH, rekao je da je za to kriva "malicioznost" hrvatske politike. "U medijima su se pojavljivali naslovi o tome koliko RH plaća svoje dovjetnike, dok je Mađarska svoje plaćala 4-5 puta više. Najskuplje je izgubiti", naglasio je.

Smatra da Vlada u svoj tim treba pozvati vrhunske konzultante. Pozvao je da se Vladu ne proziva što plaća savjetnike i konzultante, jer kako kaže, njih treba pošteno platiti. Proces otkupa vrlo je osjetljiv, napomenuo je.

Objasnio je i da tijekom pregovora Vlada neće smjeti govoriti o svakom koraku, jer je to kazneno djelo kojim utječe na stanje i cijenu dionica na burzi.

"Odluku smo primili s oduševljenjem", rekao je Predrag Sekulić iz sindikata "Nova solidarnost". "O tome što MOL radi Ini govorili smo 4, 5 godina. Nadamo se da će ova agonija završiti. Pozivamo na razum i uključivanje naftnih stručnjaka i svih drugih kako bi proces završili", dodaje Sekulić.

Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, rekao je između ostalog da se u slučaju otkupa MOL-ovog udjela radi sigurno o više od 10 mlrd. kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram