Zatvori
Poslovni Puls
28/04/2017

INA-ini prihodi u prvom kvartalu narasli za 48 posto na 3,85 mlrd. kuna

Ina grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihod od 3,85 milijardi kuna, što je 48 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte, neto dobit bez jednokratnih stavki dosegnula je 199 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije...

U istom razdoblju lani Ina je imala neto gubitak bez jednokratnih stavki od 42 milijuna kuna.

EBITDA je u prvom ovogodišnjem kvartalu dosegnula 607 milijuna kuna, što je gotovo šest puta više u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje.

"Za Inu 2017. je počela snažno, pokazujući optimizam pokrenut akcijama poduzetima prošle godine s ciljem očuvanja stabilne financijske pozicije i unaprjeđenja poslovnih rezultata. Povrh toga, porast u cijeni Brenta dao je dodatni poticaj Ininom poslovanju, osobito istraživanju i proizvodnji. Svi navedeni čimbenici rezultirali su s gotovo 200 milijuna kuna neto dobiti u samo jednom tromjesečju, pri čemu stabilna bilanca omogućava financiranje značajnih ulaganja planiranih za sljedećih nekoliko godina", izjavio je u povodu objave rezultata predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott.

Naime, cijena Brenta viša je za 58 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2016., što je imalo pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata.

Kapitalna ulaganja Ine u prva tri mjeseca iznosila su 209 milijuna kuna, što je smanjenje od 39 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2016. Intenzivniju kampanju ulaganja u Ini očekuju u drugoj polovici godine.

Rast prihoda podržao je održavanje stabilne financijske pozicije kompanije - omjer duga i kapitala neznatno je povećan u odnosu na kraj 2016., na 20,8 posto, dok je neto dug iznosio 2,82 milijarde kuna, što je 13 posto više u odnosu na kraj 2016 godine.

U Ini ističu i da su rezultati u istraživanju i proizvodnji značajno bolji s povećanjem EBITDA od 18 posto, na razinu od 635 milijuna kuna, usprkos smanjenju proizvodnje ugljikovodika od 3 posto.

S druge strane, temeljeno uglavnom na prinosima iz zaliha, djelatnost rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, počela je ostvarivati pozitivan rezultat, sa EBITDA od 149 milijuna kuna za tromjesečje, što je, kako se navodi, pozitivan ali skroman rezultat, uzevši u obzir povoljno rafinerijsko okruženje.

Ipak, povećanje prodajnih količina na regionalnim tržištima odraz je općeg poboljšanja makroekonomske situacije, a i stabilan porast prihoda od robe široke potrošnje pridonio je rastu profitabilnosti djelatnosti, kažu u Ini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram