Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2016

Sve manje kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

Posljednji podaci HNB-a o distribuciji kredita kreditnih institucija za obrtna sredstva i kredita za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima potvrdili su nastavak trenda godišnjeg pada koji datira od svibnja 2012. godine. Uz mjesečni pad od 84 mil. kuna (0,1%) ovi su krediti koncem listopada iznosili 65,7 mlrd. kuna što je za 2,8 mlrd. kuna manje nego u istom mjesecu lani (godišnji pad od 4,1%). U odnosu na kraj prošle godine ukupna vrijednost kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije niža je za 1,6 mlrd. kuna (pad od 2,3%)...

Potonje je posljedica kontinuiranog razduživanja prisutnog kod obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima koje je (s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima) prisutno od sredine 2012. godine. Tako su se ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva krajem listopada spustili na 34,6 mlrd. kuna zabilježivši mjesečni i godišnji pad od 0,6% odnosno 2,6% dok su u odnosu na kraj prošle godine niži za 709 mil. kuna (2%). Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u listopadu iznosili 31,9 mlrd. kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili rast od 107 mil. kuna (0,3%), na godišnjoj razini su nastavili s padom (za 1,9 mlrd. kuna odnosno 5,6%). Također, u odnosu na kraj 2015. godine niži su za 858 mil. kuna (2,7%).

Promatrajući prema valutnoj strukturi, posljednji podaci pokazuju da je od veljače ove godine prisutan trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije dok istovremeno devizni krediti poduzećima (uključujući i kunske s valutnom klauzulom) nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini. Posljedično raste udio kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije koji je krajem listopada dosegnuo 36,9% (4,4 pb više u odnosu na kraj prošle godine).

"Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti u ovoj godini podržana je i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama. Stoga do kraja godine očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram