Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2016

NIJE DOBRO: Nastavak deflacijskih pritisaka

Preliminarni podaci DZS-a za studeni potvrdili su nastavak usporavanja pada godišnje stope inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, i četvrti mjesec za redom. Naime, u studenom je godišnja stopa inflacije usporila na negativnih 0,2% (sa -0,5% u listopadu). Ovim izvješćem potvrđen je niz negativnih godišnjih stopa inflacije koji sa sporadičnim prekidima traje od veljače 2014. godine. Na mjesečnoj razini, u odnosu na listopad, potrošačke cijene su u prosjeku ostale na istoj razini...

Pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini podržan je padom cijena u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (-2,9%) ponajviše kao posljedica pada cijena plina (-18,3%).

Dodatno, doprinos godišnjem padu cijena došao je od nižih cijena u kategoriji komunikacije (koje su zabilježile godišnji pad od 3%), kategoriji prijevoza (-0,4%) te kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva (-0,3%). Kategorija hrane i bezalkoholnih pića (kategorija koja u strukturi košarice potrošačkih cijena čini preko 27%) u studenom bilježi blagi godišnji rast po stopi od 0,4%. S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini zaustavljen je blagim rastom cijena u kategorijama alkoholnih pića i duhana i odjeće i obuće za 0,2% te rastom cijena u kategoriji zdravstva (2,1%), restorana i hotela (1,0%), u kategoriji obrazovanja (1,1%); te u kategoriji rekreacije i kulture (1,1%).

U kumulativnom razdoblju od siječnja do studenog potrošačke cijene su prosječno niže za 1,2% u odnosu na isto razdoblje lani. No isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente tj. cijene energije i prehrane (koje u košarici potrošačkih cijena čine oko 40%), temeljna godišnja stopa inflacije u istom promatranom razdoblju zabilježila je blagi rast od 0,3% godišnje.

"Godišnji pad potrošačkih cijena koji je prisutan već treću godinu zaredom, u ovoj godini je dodatno potaknut i administrativnim smanjenjem cijena plina (s početka drugog tromjesečja). Posljedično, na razini cijele 2016. godine prosječna razina inflacije zabilježit će veću negativnu vrijednost u usporedbi s prethodne dvije godine. Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskim robnim tržištima (prije svega sirove nafte i hrane) trebao bi se preliti i na domaće cijene pa bi se uz bazni učinak prosječna stopa inflacije u 2017. trebala vratiti k pozitivnim vrijednostima. U prilog navedenim očekivanjima ide i nedavni dogovor članica OPEC-a i nečlanica oko smanjenja proizvodnih kvota što bi moglo dodatno ubrzati rast cijena energenata na svjetskim robnim tržištima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram