Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2016

Hoće li ZABA uskoro dobiti novog vlasnika?

Moguća prodaja Zagrebačke banke spominjala se i u Saboru. Naime, zbog visoke zaduženosti, talijanskom bankarskom divu Unicreditu ovih je dana spušten kreditni rejting. Kako bi se on ojačao postoje i planovi o prodaji nebankarskog poslovanja, pa i o prodaji banaka-kćeri iz istočne Europe...

U tom portfelju je i Zagrebačka banka. Talijanski Unicredit mogao bi povući cijeli niz strateških poteza, a prodaja vodeće banke u Hrvatskoj samo je jedan od njih. Slučajno ili ne, prije nekoliko mjeseci, većinski je paket dionica službeno prebačen iz Austrije u Italiju, piše HRT.

U slučaju da do prodaje dođe, nije svejedno hoće li Zabu kupiti neka druga banka koja ima neznatan udjel na hrvatskom tržištu, ili primjerice francuski Societe Generale, koji je kao vlasnik Splitske banke trenutačno peti po imovini u Hrvatskoj.

Da se pojavi kao kupac vlasnik Splitske banke francuska grupacija SG, tada bi sigurno i HNB i Agencija za tržišno natjecanje morale analizirati novonastalu situaciju i ne dozvoliti koncentraciju.

Unicredit i Societe Generale mogle bi se spajati i na europskoj razini, no u oba bi slučaja koncentracija u Hrvatskoj bila prevelika. Tada bi bila moguća i prodaja Splitske banke nekom novom vlasniku. Uglavnom, vlasničko bi preslagivanje u Hrvatskoj bilo značajno, no ne bi imalo veći utjecaj na klijente banaka.

Bilo kakva potencijalna preslagivanja na međunarodnom bankovnom tržištu ne mogu utjecati na poslovanje banaka u Hrvatskoj koje su u Europi među najbolje kapitaliziranim bankama. Moguću promjenu vlasnika i zdravu konkurenciju pozdravlja i sama središnja banka, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram