Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2016

Putničke agencije bilježe dobre ovogodišnje rezultate u dolascima gostiju u Hrvatsku

„Očekujemo da će ova godina rezultirati povećanim brojem noćenja za deset posto u odnosu na prošlu godinu. Putničke agencije ove turističke godine bilježe dobre rezultate u incoming poslovanju, no i dalje nas koče pitanja legislative, osobito Zakona o pružanju usluga u turizmu, po pitanju primjene Direktive EU, o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima te pitanje transfera, posebnog postupka oporezivanja, ali i pitanje radne snage“ istaknuo je predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba na današnjoj sjednici Vijeća Udruženja putničkih agencija u HGK...

„Agencije iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koje se bave outgoingom, bilježe značajno smanjenje putovanja u europske destinacije te na Bliski istok, između 30 i 50 posto, iz geopolitičkih razloga, a tek je u rujnu vidljiva stabilizacija putovanja“, istaknuo je Ivan Pukšar, član Vijeća Udruženja. „U području kongresnog turizma te korporativnih skupova bilježi se rast“, dodala je članica Vijeća, Vesna Pritchard. Na sjednici Vijeća raspravljalo se o problemu reguliranja transfera putnika, radi čega brojne agencije dobivaju kazne, iako sve rade regularno i prilažu svu potrebnu dokumentaciju kod inspekcijskog nadzora, pogotovo po pitanju transfera u kombijima te nelojalne konkurencije.

U osvrtu na poreznu reformu, istaknuto je da nisu samo ugostitelji pogođeni mjerom povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge, već ta mjera pogađa i putničke agencije koje imaju unaprijed ugovorene usluge s ugovorenim cijenama. Agencijama je važno i rješavanje pitanja RTV pretplate koju moraju plaćati mjesečno za svako vozilo. „Zajedničko stajalište više udruženja pri HGK kojih se tiče ova problematika je plaćanje RTV pretplate jednom godišnje u iznosu od 80,00 kuna budući da je većina ovih vozila u međunarodnom, a ne nacionalnom prijevozu, radi čega nisu korisnici RTV usluge“, istaknula je Sanela Vrkljan, poslovna tajnica Udruženja.

Na polugodišnjoj skupštini ECTAA-e (Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora), kako je izvijestio Žgomba, među najvažnijim temama bila je implementacija Direktive EU o paket-aranžmanima u nacionalna zakonodavstva. Dodao je da bi najgora inačica za hrvatske putničke agencije bila da se Direktiva samo prevede i da se ne iskoristi prostor za prilagodbu ostavljen nacionalnim zakonodavstvima. Predlaže se postavljanje hodograma aktivnosti koji će ostaviti dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu i davanje prijedloga te oblikovanje radne skupine od pet članova iz Vijeća Udruženja, koja će mjerodavno ministarstvo upoznati sa stajalištima agencija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram