Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2016

Hrvatska se oporavlja, ali se povećava broj nezaposlenih koji odlaze u inozemstvo

Prema prvim podacima DZS-a, u listopadu je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 14,0%. Premda je, očekivano, na mjesečnoj razini zabilježeno pogoršanje ovog pokazatelja, u listopadu je nastavljen pozitivan trend na godišnjoj razini koji je prisutan od početka godine: u odnosu na isti mjesec lani stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 2,5 postotnih bodova...

Pozitivan učinak na kretanje stope nezaposlenosti zasigurno je došao od odlične i produljene turističke sezone, na što je i prethodno ukazala stagnantna stopa registrirane nezaposlenosti u rujnu (koja se zadržala na razini iz kolovoza od 13,1%). Sezonska pogoršanja koja su uobičajena na hrvatskom tržištu rada s odmakom glavne turističke sezone, prisutna su i u posljednjim podacima koje je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje. Tako je u listopadu na HZZ-u bilo prijavljeno 225.703 nezaposlenih osoba što je 13.876 osoba više nego u prethodnom mjesecu. Premda je broj nezaposlenih porastao za 6,6% na mjesečnoj razini, u listopadu je nastavljen trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji datira od travnja 2014. godine (u odnosu na isti mjesec lani broj nezaposlenih osoba je za oko 50 tisuća manji odnosno 18,2%).

Nadalje, podaci HZZ-a potvrđuju završetak sezonskog zapošljavanja pri čemu je od 35.984 osobe koje su u listopadu ušle u evidenciju nezaposlenih njih 25.224 (odnosno 70,1%) prije ulaska u evidenciju bilo u radnom odnosu. Istovremeno, kao razlog prestanka radnog odnosa 17.184 osobe (48% od ukupno ušlih u evidenciju) navode istek ugovora o radu na određeno vrijeme. Karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti potvrđuju i podaci o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima: u listopadu se taj udio spustio na svega 0,7% (dok je na godišnjoj razini zabilježeno blago poboljšanje od 0,2pb što također ukazuje na produljenje turističke post-sezone). Naposljetku vrijedi naglasiti da su pozitivni pokazatelji na tržištu rada dijelom posljedica i drugih čimbenika koji nisu isključivo vezani za zapošljavanje. Primjerice, prisutni negativni migracijski trendovi (koji produbljuju strukturne demografske slabosti) potvrđeni su i posljednjim podacima HZZ-a o broju izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu. Tako je u razdoblju od siječnja do listopada ove godine njihov broj dosegnuo 4.152 što je za 3,6% više nego u istom razdoblju lani.

"Prema kraju godine očekujemo porast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, što će rezultirati sezonskim pogoršanjima glede stope registrirane nezaposlenosti. No na razini cijele 2016. godine pokazatelji (ne)zaposlenosti zabilježit će prosječno poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram