Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2016

Volatilnost obilježila prošli tjedan: Nakon snažnog rasta, cijene zlata u korekciji

Izrazito volatilnim pokazao se prošli tjedan, iz kojeg su nakon snažnog uspona, pa pada cijena, plemeniti metali izašli sa znatnom korekcijom vrijednosti. Ključni faktor u svemu bili su rezultati izbora za predsjednika SAD-a: nakon što je pobjeda (neočekivano) otišla u ruke Donaldu Trumpu, cijena zlata (očekivano) skočila je za pet posto...

Naime, Trump je doživljen kao nestabilnost i nesigurnost za tržište, kao nepoznanica čiji dotad objavljeni planovi ne nose ništa dobroga, pa su predviđanja njegove pobjede uglavnom praćena očekivanom reakcijom burze – pad dioničkih indeksa, rast sigurnih ulaganja poput zlata.

No, već prvog dana – nakon vrlo ''predsjednički'' intoniranog govora koji je bio u potpunoj opreci sa slikom o sebi koju je Trump izgradio tijekom kampanje – taj se rast cijena počeo ispuhivati. Ipak, prva dva dana zlato je profitiralo od Trumpove pobjede, izgradivši novu stabilnost na razini od oko 1.300 dolara za uncu.

A onda, krajem tjedna, dogodio se novi šok – zlato je palo na najniže razine u proteklih šest mjeseci. Konkretno, cijena na njujorškoj burzi u petak kretala se između 1.219,00 i 1.262,40 dolara za uncu, uz završnu cijenu negdje na sredini tog spektra, dok je cijan srebra znatno više potonla, uz raspon od 17,09 do 18,84 dolara za uncu i završnu cijenu nešto višu od minimalne. Trend pada cijena nastavljen je i u ponedjeljak.

Analitičari su, promatrajući podatke, zaključili kako je rušenje cijena potaknula velika ponuda od čak osam tona zlata ''puštena'' na tržište po nižoj cijeni, te kako je tržište pronašlo nova očekivanja od Trumpa, vjerujući u snažniju infrastrukturnu potrošnju i jači utjecaj na Federalne rezerve. Očekivanja novih i značajnih financijskih stimulansa na tržištu pojačalo je apetit investitora za rizičnim ulaganjima, pa se dogodio proces suprotan predviđanjima stručnjaka nakon Trumpove pobjede, kada je postavljena očekivana vrijednost zlata od 1.400 dolara za uncu – cijene sigurnih ulaganja poput plemenitih metala su pale, a vrijednosti dioničkih indeksa porasli. Porasla je i vrijednost bakra, u očekivanju naglog rasta potražnje za ''industrijskim metalom''.

Što se može očekivati u predstojećem razdoblju? Prije svega, treba istaknuti da je cijena zlata i dalje značajno viša nego u istom periodu prošle godine, te da se dugoročno i dalje očekuje rast na godišnjoj razini. No, kratkoročno, čini se da će puno toga ovisiti o sljedećim potezima Donalda Trumpa i najavama za njegov mandat koji službeno počinje krajem siječnja. Povećanu volatilnost svakako valja uračunati u investicijske planove, a još jedan ključan sastojak ''burzovnog koktela'' bit će odluka FED-a o (ne)povećavanju kamatnih stopa u prosincu. Dodatno, uskoro bi trebao biti objavljen čitav niz podataka o stanju američkog gospodarstva, a ti izvještaji mogli bi značajno utjecati na cijenu zlata: ukoliko stanje za SAD bude povoljno, cijene plemenitih metala će padati, a u suprotnom scenariju – rasti.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu ili u gotovo 180 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram