Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2016

Impresivan rast maloprodaje nastavljen i u rujnu

Prema preliminarnim podacima DZS-a, godišnji realni rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u rujnu je iznosio 4,5%...

Učinak relativno niske prošlogodišnje baze (kada je u istom promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast od 1,2%) podržan odličnim ostvarenjima u turizmu i produljenjem turističke sezone doprinio relativno snažnoj godišnjoj stopi rasta prometa u trgovini na malo. Tako neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa datira od rujna 2014. godine podržan i izvjesnim poboljšanjima na tržištu rada. Negativne stope inflacije također su pridonijele učinku većeg raspoloživog dohotka što je uz priljeve od turizma pozitivno utjecalo na rast prometa u trgovini na malo. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u rujnu je zabilježio realni mjesečni pad od 0,1% dok je u nominalnom izrazu zabilježen rast po stopi od 1%.

U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni i realni pad od 12,7% odnosno 14,2% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 4,5% (nominalno 3,5%). Nastavak pozitivnog trenda u prometu u trgovini na malo podržan je i pokazateljima s tržišta rada. U rujnu je, prema podacima HZMO-a, nastavljen rast broja osiguranika na godišnjoj razini, devetnaesti mjesec zaredom. Tako je u odnosu na isti mjesec lani broj osiguranika za gotovo 30 tisuća veći (godišnji rast od 2%).

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova u prometu u trgovini na malo koji će biti podržani izostankom inflacijskih pritisaka, što bi se moglo pozitivno odraziti kroz veći raspoloživi dohodak i osobnu potrošnju, tako pozitivno doprinoseći i očekivanom rastu BDP-a. Ostaje međutim činjenica kako je zamjetan udio (oko 40%) nominalnog prometa u trgovini na malo i dalje usmjeren na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram