Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2016

Nijemci će ove godine na blagdanski shopping potrošiti 18 milijardi eura

Iako je u Njemačkoj tradicija darivanja i za rođendan, neka sitnica je spremna i za Uskrs (nipošto ne treba zaboraviti niti na obljetnicu vjenčanja), "pravi" poklon će biti samo onaj koji se daje za Božić. Niti proteklih godina se za božićne poklone nije štedjelo, ali ova godina će biti još bolja...

To je zaključak upravo objavljene studije savjetničke agencije Ernst & Young koja je izračunala kako će Nijemci ove godine za poklone potrošiti oko 18 milijardi eura. To ispada nekih 266 eura po stanovniku, što je 3% više nego prošle, ionako već odlične godine.

"Zaposlenost je u Njemačkoj dostigla rekordnu razinu i zahvaljujući povišicama u tarifnim sporazumima, nižoj inflaciji i jeftinijim energentima, tu građani imaju više novaca u svojim novčanicima", objašnjava Thomas Harms iz agencije E&Y. "A u vremenima niskih kamata se povrh toga niti ne isplati štedjeti pa je u toj mjeri i veća spremnost potrošača da troše."

U ispitivanju je utvrđeno i da prije svega "klasične" trgovine imaju odlične šanse za dobar promet. Čak 71% upitanih je izjavilo kako ipak najradije poklone kupuju u trgovinama u središtima gradova, a tek njih 9% kaže kako i božićne poklone nabavljaju preko interneta. "Kad kupuju poklon, mnogi potrošači onda barem privremeno prestanu razmišljati kako da prođu što jeftinije. Isto tako, lakše puštaju da ih ponese atmosfera i ambijent", objašnjava stručnjak za potrošnju.

Potrošači su i dalje spremni najviše od planiranog novca ostaviti u specijaliziranim trgovinama: 39%, prošle godine je to bilo 36%. Dvadesetak posto "božićnog proračuna" će i dalje otići na kupovinu preko interneta, a najveći pad bilježe njemačke robne kuće: ove godine tamo se planira potrošiti samo 15% novca predviđenog za poklone, prošle godine je to bilo još 26%. Tu je i problem što se njemačke robne kuće uglavnom nisu pripremile za promjene u načinu kupovanja. Jer u luksuzne europske robne kuće, na primjer u pariški Galeries Lafayette ili u londonski Harrods se u dane pred Božić jedva može i ući od navale kupaca.

U savjetničkoj agenciji su također utvrdili kako ljudima uglavnom nestaje ideja, što da uopće kupe nekome za poklon. U međuvremenu se čak četvrtina budžeta za poklon poklanja ili kao novac ili kao poklon-bon neke trgovine. "Stariji sve rjeđe znaju što da poklone mladima: značenje mode je sve manje, a u digitalnom svijetu se uglavnom ne snalaze", kaže Harms.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram