Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2016

Ukupni depoziti narasli na 265 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem kolovoza iznosili su 265 mlrd. kuna. U odnosu na srpanj ukupni depoziti su i četvrti mjesec za redom zabilježili rast koji je u kolovozu iznosio gotovo 5 mlrd. kuna odnosno 1,9%. Istovremeno su u kolovozu ukupni depoziti nastavili s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 16,7 mlrd. kuna ili 6,7%. Rast ukupnih depozita zabilježen je i u odnosu na kraj prošle godine, pri čemu su ukupni depoziti bili viši za 8,1 mlrd. kuna ili 3,1%...

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su valutni štedni i oročeni depoziti koji su krajem kolovoza dosegnuli 172,7 mlrd. kuna (zabilježivši mjesečni i godišnji rast od 2,4% odnosno 4,4%) dok su kunski depoziti zabilježili blagi mjesečni pad za 252 mil. kuna (-0,7%). Na godišnjoj je razini rast ukupnih depozita potpomognut i rastom kunskih depozita koji su krajem kolovoza iznosili 35,8 mlrd. kuna. Posljedično, ukupni depoziti su krajem kolovoza iznosili 208,5 mlrd. kuna uz mjesečni i godišnji rast od 1,9% odnosno 4,3%.

Obzirom da devizni depoziti čine preko 82% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u lipnju za 1,1% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem kolovoza na mjesečnoj su razini porasli za 829 mil. kuna na 164,8 mlrd. kuna. S druge strane, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz štedni i oročeni depoziti stanovništva zabilježili su i smanjenje i sedmi mjesec zaredom (za 1 mlrd. kuna ili 0,6%).

"Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni rast od 2,1 mlrd. (6,5%), krajem kolovoza iznosili 34 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. godine ukupni depoziti poduzeća su viši za 8,4 mlrd. kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 32,6% (što je jednim dijelom posljedica transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranja novca u hrvatske banke). U prvih osam mjeseci ove godine ukupni štedni i oročeni depoziti poduzeća porasli su za 3,4 mlrd. kuna zabilježivši rast od 11,2% u odnosu na prosinac 2015. godine", objavili su RBA anlitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram