Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2016

Putin priznao: Rusija osjeća negativan utjecaj zapadnih sankcija

Bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima, izjavio je šef ruske države Vladimir Putin. Ujedno je predsjednik Rusije priznao da ruska ekonomija osjeća negativan utjecaj zapadnih sankcija. "Prije svega vidim opasnost u ograničavanju izvoza tehnologija", rekao je Putin...

Po riječima ruskog predsjednika, tijekom proteklih godina provedena je "uspješna makroekonomska stabilizacija" ruske ekonomije, koja se prije svega odražava u uspješnim mjerama Centralne banke usmjerenim na smanjenje inflacije. Štoviše, u 2016. godini će inflacija dostići najnižu razinu u novijoj povijesti Rusije - spustit će se ispod 6%. Početkom listopada 2016. godine inflacija je na godišnjoj razini iznosila 6,4 posto, za razliku od istog razdoblja 2015. godine, kada je taj pokazatelj iznosio 15,7 posto, istaknuo je Putin. Ruski predsjednik je podsjetio da će 2017. godine Centralna banka težiti tome da obori inflaciju na razinu od 4%, kao što je i najavila.

Putin je kao pokazatelj stabilizacije istaknuo i smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose oko 400 milijardi dolara. "Prvog siječnja ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara", precizirao je predsjednik.

Čisti priljev stranih investicija u nefinancijski sektor tijekom prvih 8 mjeseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti odljev kapitala pet je puta manji - iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 48 milijardi dolara. Pa ipak, Putin smatra da za rusku vladu veliki izazov predstavlja optimizacija proračuna i povećanje njegove učinkovitosti. "Proračun za 2017. godinu je pripremljen s planiranim deficitom od 3%, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije svijeta", rekao je on.

Po mišljenju šefa ruske države, zamrzavanje proizvodnje nafte na današnjoj razini u interesu je Rusije, ali i čitave svjetske ekonomije. "Ako zemlje OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte) postignu interni dogovor o zamrzavanju proizvodnje, mi ćemo se pridružiti toj odluci", rekao je Putin, dodavši da je danas najintrigantnije pitanje koje kvote će prihvatiti Iran i Saudijska Arabija.

Prema Putinovim riječima, promet robe između Rusije i zemalja Azije i Latinske Amerike danas iznosi samo 28%, ali "postoji tendencija poboljšanja ovog pokazatelja". Rusija provodi diverzifikaciju odnosa sa zemljama Azijsko-tihooceanske regije. Ruski lider je istaknuo da se na ovoj relaciji investicijski tokovi kreću u oba smjera - kako u Rusiju, tako i iz Rusije u Japan, Južnu Koreju, Kinu i zemlje jugoistočne Azije. Primjerice, 2016. godine je uvećan promet robe s Vijetnamom.

Budućnost investiranja u rusku ekonomiju prije svega pripada sferi visokih tehnologija i pripremi kvalificiranih kadrova, izjavio je ruski predsjednik. Prema njegovim riječima, razvoju ovog smjera doprinijet će izvoz tehnologija u nove zemlje, a on je u ovom trenutku ograničen sankcijama, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram