Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2016

Bogati kineski turisti sve više traže privatni smještaj

Čista soba i potpuno funkcionalna kupaonica u posljednje vrijeme nisu jedini zahtjev za bogatije kineske turiste prilikom bukiranja hotelskih soba...

S obzirom na sve veći broj obitelji koje putuju, zahtjev za kuhinjom i prostorom za igru njihove djece su u porastu. Dom daleko od doma je ono što kineske obitelji traže tijekom svojih putovanja, a to je upravo ono što specijalizirane putničke agencije nastoje zadovoljiti.

Pan Caifu, potpredsjednik Xiaozhua, kineske online ''tržnice'' koja omogućava onima koji putuju te stanodavcima da ponude, traže i iznajme objekte za odmor, ističe kako obitelji postaju pokretačka sila za poslovni rast navedene tvrtke. To je posebice vidljivo u vrijeme državnih praznika kao što je sedam slobodnih dana za vrijme Dana državnosti koji se obilježava od 1. listopada.

''Sve više i više obitelji posljednih godina putuje s djecom mlađom od 18 godina. Očekuje se da će upravo oni umjesto hotelskih soba za odmor odabrati apartmane putem online platformi kao što je Xiaozhu jer neuobičajeni privatni stanovi zapravo mogu zadovoljiti njihove potrebe,'' istaknuo je dodajući da su hotelske sobe manje više sličnih standarda svugdje i da u konačnici služe samo kao spavaća soba, ''Tamo nema kuhinje gdje bi mladi roditelji mogli podgrijati mlijeko za svoje bebe ili pripremiti neki jednostavniji obrok. Za obitelji sa starijom djecom potrebne su dnevne sobe gdje se oni mogu igrati ili gledati TV.''

Spomenuta tvrtka sa sjedištem u Pekingu, osnovana je 2012. te je slična američkom Airbnb-u. Ona naime omogućuje bukiranje tuđih slobodnih soba ili stanova na temelju komunikacije osoba koje traže odnosno nude određene usluge bez posredovanja treće strane.

Prema Panovim riječima, platforma i aplikacija Xiaozhu skočila je pet puta u razdoblju od 2014. do 2015. te je u istom razdoblju za 20 puta poraslo i bukiranje od strane obitelji s djecom mlađom od 18 godina.

S obzirom da su potrošači sve stariji i u zrelijim godinama, porasla je i cijene nekretnina koje se nude na spomenutoj platformi.

''Prije dvije godine, prosječni broj godina korisnika naših usluga iznosio je 22. Većina njih su bili studenti koji su željeli putovati jeftino. Danas su naši tipični korisici usluga obitelji iz srednje klase prosječno 27 godina starosti tako da se prosječna cijena naše ponude udvostručila sa 100 yuana (15 američkih dolara) po noćenju,'' ističe Pan.

Kako bi privukli veći broj korisnika, posebice obitelji koje putuju tijekom Državnog praznika, Xiaozhu se udružio sa web-stranicom Meituan-Dianping koja se usmjerava na aranžmane za kupnju na veliko i za grupe. Pritom je uloženo više od 100 milijuna yuana kako bi se korisnicima ponudio gotovinski popust. Oni očekuju da će 80% narudžbi doći upravo od obitelji koje su na odmoru.

Osim Xiaozhua, tvrtke poput Zhubaijiae and Airbnb-a se usmjeravaju na omogućavanje smještaja koji podsjeća na dom kineskim turistima dubljeg džepa koji odlaze u inozemstvo.

Statistike Kineske državne uprave za turizam upućuju na to da su kineski državljani diljem Kine tijekom 2015. napravili preko 4 milijarde putovanja, dok su inozemni posjeti premašili nevjerojatnu brojku od 120 milijuna, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram