Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2016

Vrijednost funte u padu nakon najave termina izlaska iz EU-a

Nakon što je britanska premijerka Theresa May objavila kako će postupak napuštanja Europske unije početi "najkasnije koncem ožujka", britanska funta je prema euru pala na najnižu vrijednost od 2013. godine...

Nakon dužeg vremena neodređenih izjava, britanska premijerka Theresa May je uoči stranačkog kongresa konzervativnih Torijevaca za BBC objavila kako će postupak i zahtjev Londona da Velika Britanija napusti Europske unije uslijediti "prije konca ožujka slijedeće godine". U njenom govoru na stranačkom kongresu je delegatima objasnila kako ta odluka "Velikoj Britaniji daje vremena da razvije strategiju svojih pregovora" i da odredi ciljeve koje želi postići.

Time će postupak Brexita početi prije predsjedničkih izbora u Francuskoj u travnju 2017. i parlamentarnih izbora u Njemačkoj u jesen te godine. U Bruxellesu očekuju da postupak napuštanja Velike Britanije bude završen prije novih izbora za Europski parlament u lipnju 2019. godine.

Britanska premijerka je konzervativnim političarima je još jednom ponovila kako želi postići "najbolji mogući" ishod pregovora sa Europskom unijom. Obzirom da i u EU-u ima mnogo političara koji Velikoj Britaniji žele otežati položaj što je više moguće, premijerka je izjavila kako ne želi otkriti "previše detalja" o strategiji pregovora kako ne bi oslabila vlastitu poziciju.

Sljedećeg proljeća britanska premijerka također želi poduzeti još jedan korak prema konačnom napuštanju zajedničke Europe. U slijedećem takozvanom "kraljevskom govoru" britanske kraljice koji će biti održan u travnju ili svibnju slijedeće godine kao cilj njene vlade će biti određen i "Veliki zakon o ukidanju", kako je May najavila u jednom novinskom interviewu. Parlament bi njime usvojio ukidanje zakona donesenog 1972. kojim je Velika Britanija pristupila Europskoj zajednici, preteči EU.

Taj zakonski spis bi povrh toga trebao ukinuti primat europskih propisa nad britanskih zakonodavstvom, makar bi svi europski propisi njime bili prihvaćeni i kao zakoni u Velikoj Britaniji. Ali tako će parlament u Londonu moći promijeniti odredbe koje im se čine neprihvatljivima. To je "prva etapa" na putu Velike Britanije "da opet postane suverena i neovisna zemlja", izjavila je May za nedjeljno izdanje lista Times.

Formalno, nakon održanog referenduma, London treba učiniti prvi korak u zahtjevu za napuštanje Europske unije. To je bivši premijer Cameron radije prepustio svojoj nasljednici Theresi May, jer nakon toga počinje teći dvogodišnji rok u kojem će Velika Britanija prestati biti članicom. To znači da najkasnije tada trebaju početi pregovori o budućem statusu Velike Britanije obzirom na Europsku uniju.

Makar je Brexit osjetljivo pitanje i za političku budućnost, još manje su zadovoljni u novčarskim i gospodarskim krugovima zbog ove neizvjesnosti koja nikako da prestane. Ministar David Davis koji bi trebao voditi pregovore s EU-om zapravo još uvijek nije niti predstavio ekipu koja će zastupati britanske interese. Poslovni svijet je doduše pozdravio jasne riječi britanske premijerke, ali još uvijek postoji "golema nesigurnost" što će donijeti pregovori sa EU, kaže ekonomistica Ana Thaker iz PhillipCapital UK.

Ta nesigurnost se pokazuje i na tečaju britanske funte prema euru: ovog ponedjeljka, nakon izjave britanske premijerke je britanka funta vrijedila čak i manje od 1 eura i 14 centi, što je najmanja vrijednost britanske valute još od 2013. godine. Prošlog studenog je za jednu funtu trebalo platiti preko 1,42 eura.

Britanski ministar financija Hammond je upozorio da bi još lako moglo doći do "tobogana" kada je riječ o povjerenju potrošača i tvrtki. Rekao je kako će potrajati faza "od dvije ili više godina" u kojima međunarodnim tvrtkama neće biti jasno, kakav će biti budući odnos Velike Britanije i tržišta Europske unije.

Ipak, na političkoj razini se ne čini da bi Velika Britanija mogla promijeniti svoj smjer: Konzervativci Therese May su prema ispitivanjima javnosti znatno ispred oporbene Laburističke stranke, osobito jer je ta stranka zaokupljena borbom pristaša opet izabranog čelnika Jeremy Coryna sa sljedbenicima bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram