Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2016

U kolovozu godišnji rast industrijske proizvodnje 2,5 posto

Prema podacima koje je objavio DZS, u kolovozu je industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila godišnji rast od 2,5%. Time je potvrđen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji je neprekidno prisutan tijekom posljednjih devetnaest mjeseci...

Premda je u kolovozu industrijska proizvodnja ubrzala godišnju stopu rasta (sa srpanjskih 1,2%), podaci ipak ukazuju na usporavanje na mjesečnoj razini. Tako je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja (drugi mjesec zaredom) zabilježila mjesečni pad od 1,2% prvenstveno podržan padom proizvodnje u kategorijama intermedijarnih proizvoda (2,1%), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,8%) te energije (0,4%).

U kumulativnom razdoblju od prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 4,3% u odnosu na isto razdoblje lani, potpomognuta oporavkom inozemne potražnje, prvenstveno u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima.

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja do kolovoza podržan je rastom u svim kategorijama izuzev kategorije trajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je zabilježen pad od 1,5%. Rast u kategoriji energije iznosio je 2,7%, intermedijarni proizvodi (4,0%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,9%). Premda je u kategoriji kapitalnih proizvoda drugi mjesec zaredom zabilježen godišnji pad proizvodnje (u kolovozu za 4,2%), u razdoblju od prvih osam mjeseci kapitalni proizvodi bilježe rast od 6,8% u odnosu na isto razdoblje lani.

Promatrano prema NKD-u, zabilježeni rast od 1,7% godišnje u kolovozu u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvih osam mjeseci ove godine po stopi od 4,9%. U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 5,3%. Međutim, i u ovoj kategoriji je u kolovozu zamijećeno usporavanje odnosno pad proizvodnje prehrambenih proizvoda za 0,9% u odnosu na isti mjesec lani.

Istovremeno, podrška ukupnom rastu obujma industrijske proizvodnje došla je i iz kategorije rudarstva i vađenja koja je u prvih osam mjeseci zabilježila godišnji rast od 0,8% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija također zabilježen rast od 3,3% godišnje.

"Bez obzira na izvjesne naznake usporavanja pojedinih komponenti industrijske proizvodnje tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesečja, do kraja godine pozitivne stope godišnjeg rasta ukupne industrijske proizvodnje mogle bi se nastaviti (uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji), što će pozitivno doprinijeti očekivanom rastu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram