Zatvori
Poslovni Puls
21/09/2016

Rusija preko Grčke pojačava svoju prisutnost na tržištima Balkana

Novi ruski plinovod "Turski tok", koji će biti proveden iz Rusije u Tursku po dnu Crnog mora, dalje će se nastaviti do Grčke, a zatim u druge balkanske zemlje, kao što je prvotno bilo planirano. To je na Rusko-grčkom poslovnom forumu u Solunu izjavio potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič. Po njegovim riječima, ruske su vlasti još uvijek zainteresirane za velike energetske projekte na Balkanu. "U susretu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom razmotrili smo glavne pravce rada i dogovorili se da razvijamo posao u nekoliko smjerova", dodao je Dvorkovič. Po njegovim riječima, zahvaljujući suradnji s ruskom kompanijom "Gazprom", Grčka može postati jedan od velikih energetskih čvorišta Europe...

Kako je rekao Dvorkovič, provođenje novog plinovoda usko je povezano s rješavanjem političkih pitanja. "Mnogo toga treba postići u pregovorima s Turskom i Europskom komisijom", istaknuo je on. Pored toga, po Dvorkovičevim riječima, ruske kompanije su zainteresirane za realizaciju energetskih projekata na teritoriju Grčke, a "Gazprom" već pregovara o mnogim projektima. U susretu s Aleksisom Ciprasom sudjelovao je predsjednik vijeća direktora plinskog giganta, nekadašnji premijer ruske vlade Viktor Zupkov. Ruska strana je zainteresirana za plinske projekte, ali i za uvoz tehnologija za stvaranje obnovljivih izvora električne energije, dodao je Dvorkovič.

Uz energetiku, magistralni pravac rusko-grčke suradnje bit će i razvoj prometne infrastrukture i poljoprivrede. Primjerice, ruski nacionalni željeznički operater RŽD spreman je realizirati rekonstrukciju grčkih pruga. Ruske kompanije su, po riječima Arkadija Dvorkoviča, zainteresirane za rekonstrukciju zračne luke i luke u Solunu. Poljoprivreda je i dalje jedna od sfera suradnje, i pored toga što je od kolovoza 2014. godine zabranjeno uvoziti u Rusiju namirnice iz zemalja Europske unije. "Uzajamne sankcije otežavaju našu suradnju, ali ima mnogo robe koja nije obuhvaćena embargom, i mi ne shvaćamo zašto grčki proizvođači nisu aktivniji u tom pravcu", izjavio je Dvorkovič. Primjerice, ruske vlasti su, po njegovim riječima, zainteresirane za stvaranje rusko-grčkih zajedničkih poduzeća i primjenu grčkih tehnologija u preradi mlijeka i vinogradarstvu. Kako je izjavio potpredsjednik ruske vlade, daleko bolje prolaze projekti na međuregionalnoj razini.

Za suradnju s balkanskim zemljama najviše su zainteresirane kavkaske regije Rusije, izjavio je na forumu ministar za pitanja Sjevernog Kavkaza Lav Kuznjecov. Po njegovim riječima, s gledišta kavkaskih regija prioritet su turizam i poljoprivreda. "Mi imamo mnogo mogućnosti u području uzajamne trgovine. Na primjer, Grčka uvozi dosta ruskog žita", izjavio je Kuznjecov. Po njegovim riječima, nakon ukidanja sankcija Iranu Sjeverni Kavkaz može se koristiti za tranzit grčke robe u Iran. "Sada ruske regije daleko intenzivnije rade sa stranim investitorima nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina. Nijedan strani investitor nije otišao s ruskog tržišta. Europa je i dalje glavni partner Rusije", izjavio je na forumu šef Udruženja europskog biznisa Frank Schauff. Štoviše, kako je rekao Schauff, niski tečaj rublja povoljno utječe na privlačenje investicija u Rusiju. S tog gledišta je za strane investitore vrlo privlačna farmaceutska industrija u Rusiji, smatra on.

Vlada Grčke je sa svoje strane spremna pomoći grčkim kompanijama koje su zainteresirane za suradnju s Rusijom. "Nakon krize naša je ekonomija u fazi oporavka. Mi želimo ući u stabilniju fazu razvoja, ali smo svjesni da se to ne može dogoditi samo od sebe", izjavio je potpredsjednik grčke vlade Giannis Dragasakis. Po njegovim riječima, ruske tvrtke mogu pomoći u obnavljanju grčke ekonomije. "Svaka zemlja koja želi investirati u Grčkoj treba imati pristup našim tvornicama i lukama, kako bi lakše mogla dostići svoje ciljeve", izjavio je Dragasakis. Štoviše, po njegovom mišljenju, sljedeći Rusko-grčki poslovni forum može privući i druge balkanske zemlje. Rusija je sa svoje strane spremna pozvati na suradnju zemlje Euroazijske ekonomske unije - najveće integracijske zajednice država na prostoru bivšeg SSSR-a.

Izvor: RBTH

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram