Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2016

Ukupni depoziti narasli na 260,1 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem srpnja iznosili su 260,1 mlrd. kuna. U odnosu na lipanj ukupni depoziti su i treći mjesec za redom zabilježili rast koji je u srpnju iznosio 4,7 mlrd. kuna odnosno 1,9%. Istovremeno su u srpnju ukupni depoziti nastavili s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 15,1 mlrd. kuna ili 6,2%. Rast ukupnih depozita zabilježen je i u odnosu na kraj prošle godine, pri čemu su ukupni depoziti bili viši za 3,1 mlrd. kuna ili 1,2%...

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su valutni štedni i oročeni depoziti koji su krajem srpnja dosegnuli 168,6 mlrd. kuna (zabilježivši mjesečni i godišnji rast od 1,3% odnosno 2,7%), a rast je dodatno podržan i blagim mjesečnim rastom kunskih depozita za 422 mil. kuna (+1,2%). Dodatno, i na godišnjoj je razini rast ukupnih depozita potpomognut i rastom kunskih depozita koji su krajem srpnja iznosili 36 mlrd. kuna. Posljedično, ukupni depoziti su krajem srpnja iznosili 204,6 mlrd. kuna uz mjesečni i godišnji rast od 1,3% odnosno 3,3%.

Obzirom da devizni depoziti čine preko 82% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u lipnju za 1,2% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

"Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem srpnja zadržali su se na razini od gotovo 164 mlrd. kuna. Uz mjesečnu stagnaciju štedni i oročeni depoziti stanovništva zabilježili su i šesti mjesec zaredom pad na godišnjoj razini (za 2,1 mlrd. kuna ili 1,3%). Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni rast od 2,1 mlrd. (7,2%), krajem srpnja iznosili gotovo 32 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. godine. Ukupni depoziti poduzeća su viši za 7,9 mlrd. kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 33,1% (što je jednim dijelom posljedica transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranja novca u hrvatske banke). U prvih sedam mjeseci ove godine ukupni štedni i oročeni depoziti poduzeća porasli su za 1,3 mlrd. kuna zabilježivši rast od 4,4% u odnosu na prosinac 2015. godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram