Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2016

EU namjerava povećati investicijski plan za dodatnih 200 mlrd. eura

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je u svom govoru o stanju Unije povećanje Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura i njegovo produljenje do 2020. godine...

"Predlažemo da se udvostruči trajanje fonda i udvostruče njegovi financijski kapaciteti. Europski investicijski fond osigurat će najmanje 500 milijardi eura do 2020. godine, a radit ćemo na tome da dosegnemo 630 milijardi eura do 2022. godine. Ako zemlje članice daju svoj doprinos možemo ići čak i brže", rekao je Juncker u svom govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, prenosi HRT.

Prvotni Junckerov investicijski plan, pokrenut 2015. godine, predviđao je da se do 2018. godine mobilizira 315 milijardi eura. Juncker je također najavio i investicijski plan za Afriku. Pokrećemo ambiciozni investicijski plan za Afriku i susjedstvo, koji bi mogao dosegnuti 44 milijarde eura, a mogao bi se popeti na 88 milijardi ako zemlje članice daju svoj doprinos, rekao je Juncker, dodajući da se moraju napasti uzroci masovnih migracija.

Novi plan nudi pojas za spašavanje onima koji bi u suprotnom bili prisiljeni da se upute na opasno putovanje. To se mora učiniti, rekao je Juncker.

Dodao je i da EU poštuje odluku Velike Britanije o odlasku, ali da sama EU nije zbog toga u opasnosti.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra da bi Europska unija trebala revidirati svoj kodeks ponašanja nakon što je bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prešao u američku banku Goldman Sachs, što je izazvalo ogorčenje u javnosti.

"Trebali bismo prilagoditi kodeks ponašanja kako bi bilo jasnije što bivši predsjednici Europske komisije i povjerenici smiju činiti", istaknuo je. Barrosov nasljednik Jean-Claude Juncker otvorio je u nedjelju istragu o tome je li Barroso prelaskom u tu američku investicijsku banku postupio etično, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram