Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2016

Rusi pokušavaju sabotirati MMF-ov kredit Ukrajini

Ruski predstavnik u MMF-u glasat će protiv toga da se Ukrajini isplati treća tranša kredita, priopćio je ministar financija Rusije Anton Siluanov...

"Mi ćemo danas dati potrebne upute našem predstavniku u Međunarodnom monetarnom fondu. Kada bude razmatrano pitanje još jedne tranše kredita za Ukrajinu, mi ćemo glasati protiv te odluke, jer smatramo da je ona donesena protivno postojećim pravilima", izjavio je Siluanov na brifingu za novinare, prenosi RIA Novosti.

Ministar je dodao da Moskva smatra da je priopćenje MMF-a o tome da je Ukrajina ispunila sve uvjete za dobivanje još jedne tranše neosnovano. Po mišljenju ruskog ministra financija, fond je u ovom pitanju prekršio vlastita pravila.

Siluanov je istaknuo da Rusija kao članica MMF-a ima pravo glasa i da planira braniti svoj stav.

"Teško je reći kakva će odluka na kraju biti donesena na vijeću direktora MMF-a. Moguće je da će većina članica MMF-a imati drugačiji stav i da glas Rusije neće biti presudan", izjavio je ministar.

MMF je pitanje o još jednoj tranši pomoći Ukrajini stavio na dnevni red sastanka vijeća direktora 14. rujna.

Četverogodišnji program MMF-ove financijske pomoći Ukrajini predviđa izdavanje 17,5 milijardi dolara Kijevu. U ožujku 2015. godine uplaćena je prva tranša kredita od pet milijardi dolara, a u kolovozu ove godine Ukrajina je dobila 1,7 milijardi.

Treća tranša kredita odgađana je zbog političke krize u Ukrajini. MMF je potvrdio da je spreman surađivati s Kijevom poslije ostavke Arsenija Jacenjuka i imenovanja Vladimira Grojsman za premijera, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram