Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2016

U srpnju godišnji rast industrijske proizvodnje 1,2 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a u srpnju je i osamnaesti mjesec zaredom potvrđen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje iako nešto sporijom dinamikom. Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u srpnju zabilježila godišnji rast od 1,2%. Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nakon blagog rasta u lipnju, u srpnju je ponovo zabilježena negativna stopa od 0,5% ponajviše kao posljedica pada proizvodnje u kategorijama kapitalnih proizvoda (-8,9%) te trajnih proizvoda za široku potrošnju (-4,4%)...

U kumulativnom razdoblju od siječnja do srpnja ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 4,6% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima, ali i prisutnog pada zaliha tijekom prošle godine. Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja do srpnja podržan je rastom u svim kategorijama izuzev kategorije trajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je zabilježen pad od 1,3%. Rast u kategoriji energije iznosio je 2,4%, intermedijarni proizvodi (3,8%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (5,3%). Naposljetku, posebno ohrabruje činjenica da je najveća stopa godišnjeg rasta zabilježena u kategoriji kapitalnih proizvoda koji su unatoč srpanjskom padu od 2,8% godišnje, u razdoblju od prvih sedam mjeseci zabilježili rast od 8,2% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Promatrano prema NKD-u, srpanjski rast od 1,5% godišnje u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvih sedam mjeseci ove godine po stopi od 5,3%. U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 6,2%. Istovremeno, podrška ukupnom rastu obujma industrijske proizvodnje došla je i iz kategorije rudarstva i vađenja koja je u prvih sedam mjeseci zabilježila godišnji rast od 0,5% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija također zabilježen rast od 2,3% godišnje.

"Uz predviđeno zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, i u nastavku godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje što će u konačnici rezultirati i pozitivnim doprinosom na rast BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram