Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2016

Odlično bez vlade: Hrvatska sve manje zadužena!

Po podacima Hrvatske narodne banke, hrvatski javni dug na kraju svibnja ove godine iznosio je 285 milijardi kuna, što je 84,1 milijun kuna manje nego u travnju i 4,8 milijardi kuna manje nego u svibnju prošle godine...

Smanjivanje razine javnog duga na mjesečnoj razini nastavljeno je tako četvrti mjesec zaredom, a na godišnjoj razini već treći mjesec zaredom.

Takva tendencija, u okolnostima nešto bržega gospodarskog rasta od planiranog, povoljnih proračunskih kretanja te očekivanog nastavka procesa fiskalne konsolidacije, sugerira mogućnost stabiliziranja udjela javnog duga u BDP-u na kraju ove godine na razini bliskoj prošlogodišnjoj. To bi bio dobar temelj za njegovo smanjivanje u narednim godinama prema zadovoljavanju Maastrichtskog kriterija od 60 Posto BDP-a, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

Nastavljeno je i smanjenje bruto inozemnog duga. Na kraju svibnja ove godine bruto inozemni dug zemlje iznosio je 44 milijarde eura, što je 341 milijun eura manje nego u travnju i čak 5,1 milijardu eura ili 10,4% manje nego u lanjskom svibnju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram