Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2016

U srpnju mjesečno pogoršanje pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača, u srpnju upućuju na mjesečno pogoršanje kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako se kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u srpnju spustio na razinu od -13,7 indeksnih bodova. Nakon blagog poboljšanja u lipnju (na -13,3 indeksnih bodova) u srpnju se tako promatrani pokazatelj spustio na najnižu razinu od siječnja prošle godine. Time je ujedno nastavljen niz uzastopnog pada ovog pokazatelja na mjesečno razini koji s sporadičnim prekidima traje od rujna 2015. godine dok je na godišnjoj razini i treći mjesec zaredom zabilježeno pogoršanje IOP pokazatelja (za 5,7 indeksnih bodova).

U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje također je zabilježio blago mjesečno pogoršanje spustivši se na razinu od negativnih 22,7. I kod ovog pokazatelja je od veljače zamjetan trend pogoršanja na mjesečnoj razini koji je kratkotrajno prekinut u lipnju. Uz mjesečno pogoršanje za 1,1 indeksnih bodova u srpnju je i drugi mjesec za redom nakon rasta koji je trajao od rujna 2014. godine zabilježeno pogoršanje IPP pokazatelja na godišnjoj razini (za 2,6 indeksnih bodova).

"Naposljetku, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u srpnju se spustio na -28,4 te je zabilježio mjesečni i godišnji pad od 1,2 odnosno 1,1 indeksnih bodova. To je ujedno i po prvi puta od rujna 2014. godine zabilježen pad promatranog pokazatelja na godišnjoj razini te je rezultat pogoršane percepcije ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj (godišnje pogoršanje indeksa odgovora za 7,9 indeksnih bodova). U narednim mjesecima očekujemo povratak pozitivnog trenda u kretanju pokazatelja pouzdanja potrošača koji bi mogao biti dodatno potaknut učincima još jedne dobre turističke sezone", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram