Zatvori
PoslovniPuls
05/06/2023

RBA: Nastavak poboljšanja pokazatelja optimizma potrošača

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz travnja, kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su poboljšanje. U odnosu na svibanj prethodne godine, indeksi pouzdanja i očekivanja bilježe rast četvrti mjesec zaredom. Kompozitni indeks raspoloženja ostvario je prvo poboljšanje od veljače 2022. Pokazatelj očekivanja zadržan je u svibnju blago ispod dugogodišnjeg prosjeka, prenose RBA analitičari.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u svibnju je porastao na negativnih 16 bodova (+2,4 bodova u odnosu na travanj). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na travanj zabilježeno je kod gotovo svih pitanja, odnosno kod pitanja kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u kućanstvu i kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti te kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. Blago pogoršanje zabilježeno je kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Pitanje o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci nepovoljno se odrazilo i na Indeks očekivanja potrošača (IOP) koji je u svibnju bio na razini od -15,3 bodova (+0,2 boda na mjesečnoj razini). Pozitivno na indeks odrazilo se pitanje o očekivanoj promjeni financijske situacije u kućanstvu u sljedećih 12 mjeseci.

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača (IRP) poboljšao se za 1,3 boda na mjesečnoj razini, na negativnih 32,3 bodova, najveću razinu od veljače prošle godine. Povoljno na ovaj indeks djelovalo je i pitanje vezano za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije.

Na mjesečnoj razini najveće poboljšanje ostvareno je kod pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. U odnosu na svibanj prethodne godine, poboljšanje sentimenta je zabilježeno kod svih pitanja, a najizraženije poboljšanje ostvareno je kod pitanja o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci (+18,7 bodova). Ipak, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna pokazatelja, u svim područjima koje anketa pokriva.

"Blago poboljšanje sentimenta potrošača odražava i optimizam u pogledu ovogodišnjih turističkih rezultata, kontinuiran pritisak na rast plaća i otporno tržišta rada, što djelomično ublažava pad raspoloživog dohotka kućanstava. S druge strane, kontinuiran rast cijena u potrošačkoj košarici i ekonomska neizvjesnost ne dozvoljavaju zamjetnije poboljšanje trenutnog raspoloženja, što je primjetno u usporedbi s vrijednostima pokazatelja iz prethodnih godina", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram