Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2016

Iznad očekivanja: BDP u drugom kvartalu narastao za 2,8 posto!

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su nastavak oporavaka gospodarstva. Naime, prema prvoj procjeni i originalnim podacima bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju realno je veći za 2,8% u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. godine. Sezonski prilagođeni podaci pokazuju da je BDP u odnosu na prvo tromjesečje zabilježio rast od 0,6% dok je na godišnjoj razini realno veći za 2,0%...

Očekivano ostvaren je pozitivan doprinos domaće potražnje, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan. Naime unatoč činjenici da je pojedinačno gledano izvoz roba i usluga s godišnjom stopom rasta od 4,1% ostvario najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a, drugo ovogodišnje tromjesečje donijelo je još snažniji uvoz roba i usluga (6,7%). Navedeno je posljedica visoke uvozne ovisnosti domaćeg gospodarstva pa je uobičajeno da je oporavak izvoza (osobito usluga) i osobne potrošnje ujedno popraćen i uvozom roba.

Potrošnja kućanstava, inače i najveća sastavnica BDP-a, nastavila je bilježiti solidne godišnje promjene. U razdoblju od travnja do lipnja 2016. godine realno je porasla 3%. Nesumnjivo, poticaj je došao uslijed izvrsnih rezultata u turizmu te sezonskih poboljšanja na tržištu rada. Na realan raspoloživi dohodak dodatno je utjecao i nastavak pada prosječnih cijena potrošačkih dobara, a na nastavak oporavka su upućivali i podaci o prometu u trgovini na malo. Nakon skromnih stopa u prethodnim tromjesečjima, državna potrošnja u promatranom tromjesečju porasla je 2,6% što je najviša realna stopa rasta od drugog tromjesečja 2009. godine.

Naposljetku, osobito ohrabruje nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital. Naime, ova sastavnica je u razdoblju od 2008. do 2014. godine izgubila preko 30 posto svoje realne vrijednosti pa godišnji rast i peto tromjesečje zaredom ohrabruje. Štoviše realna godišnja stopa rasta ubrzala je na 6,3% i najviša je od trećeg tromjesečja 2008. godine. Na nastavak rasta investicijske aktivnosti upućivali su podaci iz realnog sektora te naznake bolje iskoristivosti sredstava iz EU fondova, a potvrdu su donijele i prve procjene sastavnica bruto dodane vrijednosti.

BDV je u odnosu na drugo tromjesečje 2015. godine realno veći za 2,5% pri čemu je najveći pojedinačni doprinos ostvaren očekivano u djelatnosti prerađivačke industrije gdje je stopa rasta blago usporila (s 8,9% u prvom na 5,7% u drugom tromjesečju). Građevinarstvo je u skladu s prethodnim objavama o obujmu građevinskih radova zabilježilo rast bruto dodane vrijednosti po realnoj stopi od 4,7%.

"U nastavku godine očekujemo potvrdu rasta gospodarstva, predvođenom osobnom potrošnjom i investicijama dok bi kao i u dosadašnjem dijelu godine pozitivan doprinos inozemne potražnje mogao biti umanjen nastavkom rasta uvoza. Očekujemo da bi realan rast BDP-a s 1,5% u 2015. godini tijekom 2016. godine mogao ubrzati na 2,3%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram