Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2016

RBA analitičari: Rast kvartalnog BDP-a mogao bi dosegnuti 2,1 posto

Nakon mirnog razdoblja tjedan pred nama bogat je ekonomskim objavama iz domaćeg gospodarstva...

U srijedu nas očekuje objava prve procjene kretanja bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju dok je sam kraj tjedna rezerviran za DZS-a priopćenja o kretanju industrijske proizvodnje i trgovine na malo u srpnju.

"Očekujemo rast BDP-a od 2,1% na godišnjoj razini pri čemu bi najveći pozitivan doprinos trebao dolaziti od izvoza roba i usluga te osobne potrošnje. Ipak pozitivan učinak inozemne potražnje uvelike bi trebao biti umanjen snažnijim rastom uvoza roba što je ujedno posljedica visoke uvozne ovisnosti domaćeg gospodarstva i izvoza. Osobna potrošnja ohrabrena je dobrim rezultatima u predsezoni i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada, dok realan raspoloživi dohodak dodatno utječe i nastavak pada prosječnih cijena potrošačkih dobara. Kretanja u gospodarstvima najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, visokofrekventni pokazatelji u drugom tromjesečju u Hrvatskoj kao i očekivanja za treće tromjesečje sugeriraju da bi rast u cijeloj 2016. godini mogao biti i viši od prvotnih procjena. Stoga na razini cijele godine BDP bi mogao dosegnuti stopu rasta od 2,3%. Nadalje, uz očekivani nastavak pozitivnih trendova u kretanju inozemne potražnje, industrijska proizvodnja u srpnju mogla bi nastaviti s godišnjim rastom iako nešto sporijim dinamikom po stopi od 2,4%. I konačno, prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu djelomično bi moglo biti ublaženo visokom prošlogodišnjom bazom stoga u srpnju očekujemo usporavanje godišnje stope rasta trgovine na malo na 1,2%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram