Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2016

Ima mjesta i za Hrvate: Njemačke strukovne škole poluprazne

Na početku nove školske godine rekordnih 172.224 mjesta za stručnu naobrazbu u Njemačkoj je ostalo nepopunjeno. To je velika šansa i za mlade iz Hrvatske jer oni bez ograničenja smiju u Njemačku na školovanje...

Mladi željni stručne naobrazbe unutar jednog od najboljih i često kopiranih sustava stručnog školovanja, mogu birati. Stotine tisuća, točnije, 172.224 mjesta za stručnu naobrazbu u njemačkim poduzećima i strukovnim školama je još nepopunjeno.

„Mladi ove godine imaju najbolje izglede dosad za neko od željenih mjesta za izobrazbu“, kaže za dpa predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Eric Schweitzer. Najviše slobodnih mjesta za izobrazbu ostalo je u maloprodaji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No traže se još i budući frizeri, auto mehaničari ali i medicinsko osoblje. U međuvremenu svako treće poduzeće s dozvolom za provođenje stručne izobrazbe ne uspijeva pokriti svoje potrebe. Razlog za to DIHK vidi u povećanom broju mladih koji se odlučuju za studij. 2015. se 150 tisuća mladih više odlučilo za početak studija nego deset godina prije.

I Njemačka vlada je uvidjela ovaj problem te je poduzetnike pozvala da pojačano koriste novčane poticaje kako bi mogli bolje platiti naučnike. Nadležna ministarstva su apelirala na poduzetnike i da pokušaju prilagoditi svoje zahtjeve mogućim kandidatima te da u prvom razdoblju izobrazbe “filtriraju” podobne kandidate. Naime čest problem poduzetnika je nedovoljna pripremljenost kandidata te slabe ocjene u odlučujućim predmetima poput matematike i njemačkog jezika. Mladima, kako poručuje DIHK treba isto tako dati do znanja da je opasnost od nezaposlenosti manja kod mladih s izučenim zanimanjima nego kod nekih sa fakultetskom diplomom. “I često osobe sa završenom stručnom izobrazbom zarađuju više nego osobe s fakultetskom diplomom”, dodaje Eric Schweitzer. On je istodobno apelirao i na gimnazije da svoje učenike ne pripremaju i usmjeravaju isključivo na fakultete nego i u smjeru stručne izobrazbe. Mladim državljanima Hrvatske mjesta za izobrazbu su bila otvorena i prije potpunog otvaranja njemačkog tržišta rada za građane RH.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram