Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2016

U lipnju nastavljen pad ukupnih kredita tvrtkama

Posljednji podaci HNB-a pokazuju da je u lipnju nastavljen trend pada kredita poduzećima na godišnjoj razini koji datira još od svibnja 2012. godine...

Uz 2,5% pad na mjesečnoj razini u lipnju su ukupni krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima iznosili 67,6 mlrd. kuna što je za 2,9 mlrd. kuna manje nego u istom mjesecu lani (godišnji pad od 4,1%). Međutim, u odnosu na kraj prošle godine ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije viši su za 318 mil. kuna (0,5%). Potonje je prvenstveno posljedica rasta kredita za obrtna sredstva koji su krajem lipnja dosegnuli 36,6 mlrd. kuna. Uz mjesečni pad za 1,1 mlrd. kuna (-2,8%) te godišnji pad od 704 mil. kuna (-1,9%) ovi su krediti viši za 1,3 mlrd. kuna (3,6%) u usporedbi s prosincem 2015. godine. Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u lipnju iznosili gotovo 31 mlrd. kuna (mjesečni pad od 2,1%) te su na godišnjoj razini nastavili s padom (za 2,2 mlrd. kuna ili 6,5%) dok su u odnosu na kraj 2015. također niži za 965 mil. kuna (-3,0%).

Obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima (s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima) pokazuju kontinuirani pad na godišnjoj razini koji je prisutan od sredine 2012. godine. Međutim, promatrajući prema valutnoj strukturi, posljednji podaci pokazuju da je od veljače ove godine prisutan trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije dok istovremeno devizni krediti poduzećima (uključujući i kunske s valutnom klauzulom) nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini. Posljedično raste udio kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije te je krajem lipnja isti dosegnuo 36,7% (4,2 pb više u odnosu na kraj prošle godine).

"Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti u ovoj godini podržana je i novim monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija. To bi trebalo povećati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po konkurentnijim cijenama, stoga i u nastavku godine očekujemo da će poduzeća pojačano koristiti kunske kredite u domaćim bankama", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram