Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2016

Najave podizanja kamatnih stopa ojačale dolar i spustile cijenu zlata

Cijene zlata u laganom su padu početkom ovog tjedna – u ponedjeljak je dosegnuta najniža razina cijena u protekla dva tjedna. Do kraja dana cijena se ipak oporavila, uz lagani rast na svjetskom tržištu u jutarnjim satima utorka. Konkretnije, u ponedjeljak je cijena zlata na njujorškoj burzi bila u rasponu cijena od 1.334,60 do 1.340,60 dolara za uncu, no značajno veći pad ostvarila je cijena srebra koja se spustila ispod 19 dolara za uncu i kretala u rasponu od 18,76 do 19,11 dolara za uncu. To su najniže razine za srebro od početka srpnja.

Ključan poticaj korekciji cijena plemenitih metala dale su nepovoljne vanjske okolnosti. Uz značajno nižu cijenu sirove nafte, najveći utjecaj imao je povećani indeks vrijednosti dolara. Američka valuta ojačala je prema "paketu" svjetskih valuta, što je dovelo do pada cijene zlata na svjetskom tržištu, koje se uobičajeno izražava u dolarima za uncu.

Treba imati na umu da trenutačno kretanje cijena uvelike ovisi i o činjenici da se radi o značajno smanjenom volumenu kupoprodaja zbog sezone godišnjih odmora koja će u SAD-u i većem dijelu zapadne polutke potrajati negdje do prvog tjedna u rujnu. Zato i minimalne promjene okolnosti mogu imati snažne posljedice na kretanje cijena plemenitih metala, kao i ostalih investicijskih opcija. Najznačajniji utjecaj na tržište ovog tjedna trebala bi biti izjava šefice FED-a Janet Yellen, na godišnjem simpoziju ove institucije koji se upravo održava. Yellen je najavljena za nastup u petak, a iz njenih izjava tražit će se naznake potvrde ili demantija sve glasnijih neslužbenih informacija da Federalne rezerve planiraju do kraja godine podići referentnu kamatnu stopu. Upravo su te informacije i uzrokovale rast vrijednosti američkog dolara.

Podizanje kamatnih stopa moglo bi imati kratkoročno negativan utjecaj na zlato, no dugoročno većina analitičara očekuje rast cijena plemenitih metala, prvenstveno zbog fizičkog smanjenja ponude zatvaranjem rudnika i smanjenim ulaganjem u istraživanje novih nalazišta, praćenog rastom potražnje koja je ove godine poprimila rekordne razmjere. Od početka godine, cijena zlata temeljem tog rasta ponude skočila je za 25 posto, a stručnjaci očekuju da bi cijena mogla dodatno porasti, do razine od oko 1.400 dolara za uncu.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, Kapucinska 29 u Osijeku ili u gotovo 200 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram