Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2016

Otpustila kriza: Građani drže sve manje novca u bankama

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem lipnja iznosili su 255,4 mlrd. kuna. U odnosu na svibanj ukupni depoziti viši su za 3,6 mlrd. kuna te su i drugi mjesec za redom zabilježili rast koji je u lipnju iznosio 1,4% na mjesečnoj razini. Istovremeno su u lipnju ukupni depoziti nastavili s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 11,2 mlrd. kuna ili 4,6%. U odnosu na kraj prošle godine, ukupni depoziti su niži za 1,6 mlrd. kuna ili 0,6%...

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su valutni štedni i oročeni depoziti koji su krajem lipnja dosegnuli 166,4 mlrd. kuna (zabilježivši mjesečni i godišnji rast od rast 0,5% odnosno 2,3%). S druge strane, rast ukupnih depozita na godišnjoj razini potpomognut je i rastom kunskih depozita koji su krajem lipnja iznosili 35,6 mlrd. kuna. Posljedično, ukupni depoziti su krajem lipnja iznosili 202 mlrd. kuna uz mjesečni i godišnji rast od 0,2% odnosno 2,4%.

Obzirom da devizni depoziti čine preko 82% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u lipnju za 0,7% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 81% ukupnih depozita krajem lipnja su iznosili gotovo 164 mlrd. kuna. Uz mjesečnu stagnaciju zabilježili su i peti mjesec zaredom pad na godišnjoj razini (za 1,2 mlrd. kuna ili 0,7%).

Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni rast od 464 mil. kuna (1,6%), krajem lipnja iznosili 29,8 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. ukupni depoziti poduzeća su viši za 6,4 mlrd. kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 27,1% (što je jednim dijelom posljedica transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranja novca u hrvatske banke). U prvih šest mjeseci ove godine ukupni štedni i oročeni depoziti poduzeća spustili su se za 0,8 mlrd. kuna zabilježivši pad od 2,6% u odnosu na prosinac 2015. godine, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram