Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2016

Kineski turisti u inozemstvu potrošili vrtoglavih 226 mlrd. dolara!

ineski potrošači su tijekom prošle godine ostavili u inozemstvu 1,5 trilijuna yuana odnosno 226,15 milijardi američkih dolara, sudeći prema posljednjim podacima kineskog Ministarstva trgovine...

No s druge strane, u istom razdoblju, gosti iz inozemstva su u Kini ostavili 384,6 milijardi yuana što je, prema podacima Svjetskog vijeća za turizam i putovanja, porast za 2,94% u odnosu na godinu ranije.

Sudeći prema članku u Economic Information Dailyju, turisti iz inozemstva s jedne strane dvoje oko dolaska u Kinu s obzirom na probleme kao što su naplaćivanje previsokih cijena za usluge odnosno varanje pri pružanju istih. S druge strane neke zemlje su olakšale vizne režime te ''popravile'' svoje usluge kako bi privukle veći broj kineskih turista.

Kineski ministar trgovine Gao Hucheng izjavio je da je tijekom prošle godine potrošnja kineskih turista u inozemstvu dosegla 1,5 trilijuna yuana, od čega je najmanje 700 do 800 milijardi ''otpalo'' na šoping.

Skupine sa srednjim do visokim primanjima smatraju se najvećim potrošačima među kineskim državljanima koji putuju u inozemstvo uzimajući u obzir da njihovi prioriteti skreću prema proizvodima visoke kvalitete koji s trona zbacuju luksuzne predmete.

Spomenuti gospodarski dnevnik istaknuo je kako ublažavanje ograničenja za turiste iz Kine, dobre usluge i privlačne cijene ostaju i dalje glavni razlozi zašto izlazni turizam iz Kine dalje nastavlja rasti.

Jedan od najvećih kineskih online pružatelja putničkih usluga – Ctrip – za spomenuti dnevnik je izjavio da ukidanje viznog režima za turiste iz Kine u mnogočemu pomaže.

Primjerice, južnokorejski otok Jeju te indonezijska turistička meka Bali omogućuju bezvizni režim za turiste iz Kine. Osim toga, Tajland je također predstavio turističku vizu za državljane Kine s neograničenim brojem ulazaka na šest mjeseci.

Sudeći prema posljednjim podacima Ctripa, Tajland je u prvoj polovici ove godine zabilježio rekordan broj zahtjeva za vizu, a slijede ga Singapur i Južna Koreja.

Kao dodatak, uvođenje novih letova također smanjuje cijene te daje dodatan poticaj izlaznom turizam. Sudeći prema kineskoj online putničkoj agenciji Qunar, SAD je primjerice prošle godine uveo 75 novih izravnih letova prema i iz Kine, što je porast za 30% u odnosu na 2014.

Broj putnika na kineskom međunarodnom zrakoplovnom ''tržištu'' porastao je 2014. na 50,07 milijuna u odnosu na 31,92 milijuna koliko ih je bilo 2010., sudeći prema podacima Industrial Securitiesa.

Očekuje se da će izlazni turizam iz Kine vrlo vjerojatno nastaviti s pozitivnim trendom rasta.

''Većina turista iz Kine nikada nije bila u inozemstvu, a manje od 10% kineskih državljana ima putovnicu. Ovo tržište i dalje ima veliki potencijal te će zadržati dugoročan trend rasta,'' izjavio je za spomenute novine Shi Yuduan, ravnatelj Ureda za marketing pri Ctripu, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram