Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2016

Politička kriza nije naštetila hrvatskom gospodarstvu

Iako imamo tehničku vladu, a ovu godinu obilježava politička kriza zbog koje je raspušten parlament te nas očekuju izvanredni izbori - hrvatsko gospodarstvo neočekivano bilježi pozitivne rezultate...

BDP raste šest uzastopnih tromjesječja - porastao je 2,7 posto u prvom tromjesečju u odnosu na lani. Izvoz je prva četiri mjeseca veći za 2,4 posto, a industrijska proizvodnja raste već 17 mjeseci. Javni dug smanjio se za 2,9 milijarde, a proračunski deficit u prvih je šest mjeseci samo 0,7 posto - očekuje se 2,2 posto na godišnjoj razini, a bilo je planirano 2,9. Za prošlu godinu deficit je iznosio 3,2 posto.

Neobično je i da su, unatoč krizi i prevladavajućem mišljenju u svim anketama da zemlja ide u pogrešnom smjeru, građani prema ekonomskim pokazateljima optimistični - jer osobna potrošnja raste već 22 mjeseca.

"Dobri rezulati posljedica su najava jako dobre turističke sezone, što je opet rezultat geopolitičkih kretanja koja usmjeravaju turiste iz križnih žaršita u Hrvatsku", izjavio je u Dnevniku HTV-a ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. Također, smatra na brojke povoljno djeluje i niska cijena nafte. "Državne investicije padaju i ne možemo reći da država negativno djeluje - ali čekanje s provođenjem reformi dugoročno će negativno djelovati na gosodarstvo", naglasio je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram