Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2016

Javni dug pao na 285,1 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni javni dug krajem travnja ove godine spustio se na 285,1 mlrd. kuna pritom zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je u odnosu na ožujak ukupni javni dug niži za 2,9 mlrd. kuna potvrđujući i treći mjesec zaredom pad na mjesečnoj razini (1%), ali i u odnosu na kraj prošle godine (smanjivši se za 4,5 mlrd. kuna ili 1,6%). Nakon što je koncem prvog tromjesečja po prvi puta zabilježen pad javnog duga i na godišnjoj razini, u travnju je nastavljen pad duga u odnosu na isti mjesec lani. S nižom razinom od 5,3 mlrd. kuna u odnosu na lipanj 2015. godišnja stopa pada javnog duga u travnju je ubrzala na 1,8%...

Pozitivnim kretanjima, osim umjerenije proračunske potrošnje tijekom prva četiri mjeseca (posebice u razdoblju privremenog financiranja), pridonijelo je i jačanje kune u odnosu na euro. Srednji devizni tečaj EUR/HRK u travnju je bio niži za 1,5% godišnje, što je obzirom na valutnu strukturu duga potpomoglo njegov iskazani godišnji pad u kunama.

Padu javnog duga ponajprije je doprinijelo značajno smanjenje inozemne komponente javnog duga koja je krajem travnja iznosila 110,6 mlrd. kuna (spustivši svoj udio u ukupnom javnom dugu na 38,8%). U odnosu na ožujak, inozemni javni dug je niži za 2,2 mlrd. kuna (2%) dok je na godišnjoj razini zabilježio pad od preko 10,4 mlrd. kuna (8,6%). Također, tijekom prva četiri mjeseca inozemni javni dug se smanjio za 7,6 mlrd. kuna u odnosu na prosinac prošle godine (pad za 6,4%). S druge strane, unutarnja komponenta javnog duga je koncem travnja iznosila 174,8 mlrd. kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj razini (685 mil. kuna odnosno 0,4%). No u odnosu na lanjski travanj, unutarnji javni dug je viši za 5,2 mlrd. kuna (3,1%) dok je u usporedbi s koncem prošle godine viši za 3 mlrd. kuna (1,8%).

Promatrajući prema instrumentima zaduživanja, krajem travnja je javni dug u obliku dugoročnih vrijednosnih papira iznosio 163,4 mlrd. kuna čineći udio od 57,3% u ukupnom javnom dugu. U odnosu na kraj prošle godine, dug po osnovi dugoročnih vrijednosnica je porastao za 921 mil. kuna (0,6%). U istom promatranom razdoblju, javni dug po osnovi kratkoročnih dužničkih vrijednosnica iznosio je 19,3 mlrd. kuna čineći udio od 6,8% u ukupnom javnom dugu (0,3 pb više u odnosu na kraj 2015.). Istovremeno su se državne obveze po kreditima smanjile na 102,7 mlrd. kuna zabilježivši pad od gotovo 6 mlrd. kuna u odnosu na kraj prošle godine (5,5%).
Uz blage stope rasta javnog duga u narednim mjesecima, ali i uz predviđeni oporavak gospodarstva, udio javnog duga u odnosu na BDP mogao bi se do kraja godine zadržavati na razini od oko 87 posto BDP-a, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram