Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2016

Evo koliko vrijede olimpijske medalje

Medalje za olimpijske pobjednike u Riju bit će najteže u povijesti, jer njihova će masa biti čak 500 grama, odnosno pola kilograma, čak stotinjak grama više od onih koje su oko vrata nosili sportaši na pobjedničkom postolju u Londonu prije četiri godine...

Iako su medalje s Olimpijskih igara za njihove dobitnike neprocjenjive, a nose i konkretne financijske nagrade od matičnih država tih sportaša, njihova "stvarna" vrijednost ipak je konkretan broj, vjerojatno daleko manji od očekivanja.

Naime, analitičari tvrtke Auro Domus, najveće hrvatske grupacije specijalizirane za trgovinu plemenitim metalima, izračunali su kako je vrijednost zlatne medalje oko 500 eura.

"U našim poslovnicama za otkup zlata, kad bismo budućim hrvatskim olipmijskim pobjednicima medalje otkupljivali po burzovnoj vrijednosti kakva je bila početkom kolovoza, mogli bi računati na oko 3.750 kuna isplate", kazao je Želimir Bagić, voditelj sektora otkupa zlata i direktor Jadranske regije u Auro Domusu.

Naime, zlatne medalje proizvedene su uglavnom od srebra, koje čini gotovo 99 posto udjela, i to čistoće 0.925, odnosno na razini većine srebrnjaka kakvi se mogu naći i u ponudi Auro Domusa. To je 494 grama srebra na koje se dodaje još oko 6 grama zlata, ali tim je zlatom srebro u potpunosti prekriveno, pa sama medalja izgleda iznimno skupocjeno. Kada bi bile od čistog zlata, vrijedile bi gotovo 150 tisuća kuna!

"Srebrne medalje kovane su isključivo od srebra s udjelom čistoće od 92,5 posto. Naravno, srebro je daleko jeftinije od zlata, i na svijetskim burzama cijena za gram kreće se oko 0,6 eura. Tako da bi drugoplasiranim natjecateljima na Olimpijskim igrama u Riju, za njihove medalje, mogli isplatiti nešto više od 2.000 kuna, objasnio je Bagić.

Vrijednost medalje za treće mjesto, koja sadrži 475 grama bakra i 25 grama cinka, manja je od stotinu kuna. Ipak, ukupna količina zlata i srebra utrošena u izradu svih medalja ima prilično vrtoglavu vrijednost – službena kovnica Brazilian Mint potrošila je oko 172 unce, odnosno nešto manje od 5 kilograma zlata, te više od 1,6 tona srebra za izradu 812 zlatnih i 812 srebrnih medalja. Ukupna vrijednost svih tih metala je oko 8,6 milijuna kuna...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram